Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ginekologija u Vinogradskoj bolnici preuzima pacijentice iz Merkura

Najvažnije je za pacijentice da će sve biti odgovarajuće zbrinute, te će u najvećem broju moći i nadalje računati na pružanje potrebnih usluga kod svojih dosadašnjih liječnika - ističe ministar zdravstva Vili Beroš
19. rujna 2022. u 12:46 0 komentara 213 prikaza
ultrazvuk
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od ponedjeljka, 12.rujna sve pacijentice opće ginekološke, ultrazvučne i trudničke ambulante KB Merkur obavljaju preglede kod svojih liječnika u poliklinici KBC Sestre milosrdnice u popodnevnoj smjeni, a od 3. listopada bit će preseljene i sve druge djelatnosti, uključujući i dnevnu bolnicu.

– Radi građevinskih radova na obnovi i rekonstrukciji objekata KB Merkur privremeno preseljavamo polikliničke djelatnosti te bolnice u KBC Sestre milosrdnice. Prvi koraci već su učinjeni proteklog tjedna kada smo pacijenticama ginekološke, ultrazvučne i trudničke ambulante bolnice Merkur osigurali preglede kod njihovih liječnika u našoj poliklinici u popodnevnim terminima - kaže ravnatelj KBC Sestre milosrdnice prof. dr. sc. Davor Vagić i dodaje da je svim pacijenticama koje su koristile usluge specijalističkih i subspecijalističkih ambulanti, te dnevne bolnice u Kliničkoj bolnici Merkur daljnje pružanje zdravstvenih pregleda i zahvata kod njihovih dosadašnjih liječnika osigurano u poliklinici i dnevnoj bolnici u Vinogradskoj.

Preostala poliklinička djelatnost KB Merkur, prije svega subspecijalističke ambulante, nastavit će raditi u KB Merkur do 30. rujna, a od ponedjeljka 3. listopada i te će ambulante raditi u poliklinici KB Sestre milosrdnice u popodnevnim terminima. U ginekološkoj poliklinici u Vinogradskoj pacijenticama su na raspolaganju opća ginekološka, trudnička i ultrazvučna ambulanta, te subspecijalističke ambulante za dječju ginekologiju, uroginekologiju, onkologiju, kolposkopiju i ambulanta za rizične trudnoće.

Zagreb: Medicinsko osoblje KB Merkur radilo je transplantacije organa i za vrijeme Covida-19 | Autor : Jurica Galoic/PIXSELL Foto: Jurica Galoic/PIXSELL 09.06.2020., Zagreb - Medicinsko osoblje KB Merkur radilo je transplantacije organa i za vrijeme punih epidemioloskih mjera uzrokovanih COVID-19 virusom."nPhoto: Jurica Galoic/PIXSELL

Klinika za ginekologija u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice, drugom po veličini bolničkom sustavu u Hrvatskoj, organizirana je u četiri zavoda - Zavod za porodništvo, Zavod za minimalno invazivnu ginekologiju, Zavod za opću onkološku ginekologiju i Zavod za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju, te Poliklinika i operacijski blok. Klinika ima ukupno 110 postelja. Godišnje u ovoj bolnici na svijet dolazi 2.700 do 2.800 novorođenčadi, te se izvede oko 150 većih onkoloških operativnih zahvata, ne računajući operacije u Klinici za tumore, koja djeluju kao dio KBC Sestre milosrdnice.

– U početku će ambulante KB Merkur u Vinogradskoj raditi u popodnevnim satima, ali postupnom integracijom omogućit ćemo svim pacijenticama cjelodnevno pružanje usluga. Ambulante će stalno raditi u dvije smjene čime će se osigurati realizacija ukupnog broja termina koje su do sada imale obje bolnice. Naših 24 ginekologa, te dvadesetak iz Merkura zajedničkim snagama će omogućiti redovito obavljanje svih potrebnih usluga - kaže zamjenik ravnatelja KBC Sestre milosrdnice doc. dr. sc. Neven Tučkar i naglašava da će ginekološke pacijentice kojima je potrebno bolničko liječenje ili operativni zahvat od 3. listopada nadalje biti hospitalizirane u KBC Sestre milosrdnice. Bez obzira što su termini za operativne zahvate u Vinogradskoj za listopad već popunjeni, pacijentice koje su imale dogovorene termine u listopadu u KB Merkur bit će operirane u operacijskim salama KBC Sestre milosrdnice u popodnevnim terminima.

Sve onkološke pacijentice, uglavnom one koje primaju kemoterapiju do kraja rujna bit će liječene prema ranijim narudžbama u KB Merkur, a od 3. listopada dobit će termine za nastavak liječenja, bez prekida ili odlaganja, prema svom ranije utvrđenom rasporedu u KBC Sestre milosrdnice. Nove onkološke pacijentice, kojima je potrebna operacija, bit će operirane u Vinogradskoj bez ikakvog odlaganja s pravom prvenstva u operativnim rasporedima, te će ih moći operirati njihov liječnik iz KB Merkur.

„Rodilište i hitna služba ginekologije u KB Merkur prestali su primati nove pacijentice krajem prošlog tjedna, 16. rujna, te su ubuduće trudnice i hitne pacijentice upućene na javljanje u KBC Sestre milosrdnice“, - ističe doc. dr. sc. Neven Tučkar i dodaje da očekuje da će se dio trudnica odlučiti za nastavak kontrole trudnoće i porode kod svojih dosadašnjih liječnika iz KB Merkur koji se sele u Vinogradsku, a dio će moći koristiti usluge u Kliničkoj bolnici Sveti duh.

Uzimajući u obzir najavljenu reorganizaciju i važnost dostupnosti ljudskih i logističkih kapaciteta u navedenim bolnicama, pacijentice bez komplikacija u trudnoći iz okolnih županija upućuju se u OB Sisak, OB Karlovac, OB Bjelovar i OB Zabok, ovisno o lokaciji kojoj gravitiraju.

– Najvažnije je za pacijentice da će sve biti odgovarajuće zbrinute, te će u najvećem broju moći i nadalje računati na pružanje potrebnih usluga kod svojih dosadašnjih liječnika - ističe ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da je uspostavljena redovita tjedna koordinacija šefova klinika iz Vinogradske, KB Merkura i bolnice u Petrovoj, te Svetog Duha, a po potrebi bit će i dnevnih dogovora kako bi se osigurala redovita zdravstvena skrb pacijenticama za vrijeme dok traju građevinski zahvati na zagrebačkim bolnicama.

Zagreb: Konferencija za medije Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore ČETIRI UVJETA Održani sastanci u Ministarstvu zdravstva uoči prosvjeda liječnika: 'Podržavamo njihove zahtjeve' Cancer care centre at Moscow's Botkin Hospital opens after renovation Gomilanje lijekova Milijuni kuna otišli u vjetar: Što se zapravo događa kad pacijenti ne prime izrazito skupe lijekove Zagreb: Djelatnici hitne pomoći točno u podne upalili sirene kako bi ukazali na svoje nezadovoljstvo Priča koja para srce Tuga hrvatskog zdravstva: 'Do sada nisam smogla snage napisati što se sve i kako dogodilo...'
EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.