Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajka na Njemačku

Germanofobija u Europi - Merkel omražena gotovo kao Hitler

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
29.03.2013.
u 18:56

Libération: Prvi put od svog osnutka, Njemačka je izgubila većinu svojih prijatelja, ako oni već nisu postali i njezini neprijatelji

Njemačka nije bila omraženija u Europi od vremena Adolfa Hitlera, pišu najugledniji europski mediji. U većini europskih zemalja vlada prava germanofobija. U redovima pred ciparskim bankama građani su psovali većinom Njemačku i njezinu kancelarku Angelu Merkel, koju optužuju da od malih zemalja želi stvoriti njemačke robove.

“Prvi put od svog osnutka Njemačka je izgubila većinu svojih prijatelja, ako oni već nisu postali i njezini neprijatelji”, piše Jean Quartemer u francuskom dnevnom listu Libération. Iza težnje za njemačkom dominacijom stoji tajna čežnja za njemačkom markom, piše list.

“Problem je Berlina što nije znao iskoristiti svoju novu moć. Kriza eurozone prije svega je kriza povjerenja, a Njemačka je u prvi plan izbila bez svoje volje ponajprije zbog čvrstog vjerovanja tržišta da je samo njemački potpis dovoljno rješenje. Iza eura investitori nikada nisu prestali tražiti njemačku marku...”, piše Libération, uz konstataciju da ni francuska ni Europska komisija nemaju financijsku ni političku snagu da preuzmu odgovornost za eurozonu.

“Nakon ciparske krize još se više može govoriti o njemačkoj Europi jer političko vođenje krize najviše određuju političari i dužnosnici u Berlinu”, komentirao je Financial Times, uz zaključak da nije fer osuđivati Njemačku jer njezini građani najviše plaćaju u ovoj krizi.

>>Djed Angele Merkel borio se 1918. protiv Nijemaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije