Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najmoćnija žena

Djed Angele Merkel borio se 1918. protiv Nijemaca

'German Chancellor Angela Merkel (R) and Poland's Prime Minister Donald Tusk use BlackBerry Z10 smartphones featuring high security Secusite software, used for governmental communication, at the boot
Reuters/PIXSELL
26.03.2013.
u 13:44

Djed najmoćnije žene svijeta ratovao je u Prvoj brigadi poljskih strijelaca u francuskoj provinciji Champagne

Zygmunt Rychlicki i njegova žena Denise, umirovljenici iz poljskog Poznanja, donedavno su imali samo povremene veze s Nijemcima i Njemačkom. Sad se prisjećaju da su samo jedanput 80-ih napisali pismo bratiću Horstu Kesneru.

Zagonetni ujak Stach

U odgovoru su od bratića Horsta doznali da ima kćer Angelu koja je tada studirala kemiju. Poljski umirovljenik Rychlicki kaže da njemački zna malo i to samo zato što je bio potreban u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

– Trebalo se tada nekako snalaziti i otići u dućan u kupnju – prisjeća se. Sve je promijenila informacija u biografiji “Angela Merkel – kancelarka i njezin svijet” koja je iznenadila poljsku i njemačku javnost. Iznenađujući podatak bio je da je djed Angele Merkel bio Ludwik Każmierczak, Poljak rođen 1926. u Poznanju. Rodio se kao izvanbračno dijete Anne Każmierczak koja se poslije udala za Ludwika Rychlickog. Zatim se počeo slagati mozaik, odnosno točnije obiteljsko stablo najutjecajnije žene na svijetu, njemačke kancelarke Angele Merkel. Ubrzo se pokazalo da u Poznanju živi Zygmunt, unuk Anne Każmierczak i Angelin ujak, rođen 1934.

– Bila je to senzacija za nas – kaže Zygmunt Rychlicki. Znali su je smo da Horst Kesner ima kćer Angelu, ali nisu je povezivali s njemačkom kancelarkom. Djed Angele Merkel Ludwik Każmierczak po preseljenju u Berlin promijenio je prezime u Kesner.

– Moje poznavanje obitelji završavalo se na djedu. Rodbina je tajila informaciju da je baka Anna imala izvanbračno dijete – prisjeća se novootkriveni ujak Angele Merkel. Za njega je Angelin otac bio jednostavno “ujak Stach”. Na obiteljskim fotografijama koje pokazuje poljski ujak njemačke kancelarke vidi se njezin djed Ludwik Każmierczak sa ženom Margarethe, Njemicom, i sinčićem Horstom, kancelarkinim ocem. Ludvik je živio u Poznanju, u ulici Grobla 14. Na jednoj fotografiji djed Angele Merkel nosi plavu vojnu uniformu, a na ovratniku je broj jedan u trokutu.

Zaustavio boljševike

– To je uniforma pješaštva “Plave vojske” generala Jozefa Hallera – objašnjava šef vojnog muzeja u Poznanju Jaroslaw Luczak. Broj jedan na ovratniku znači da je bio u Prvoj brigadi poljskih strijelaca koji su se 1918. u francuskoj provinciji Champagne borili protiv Nijemaca. Nakon uspjeha na zapadu, poljska brigada generala Hallera našla se na ukrajinskoj fronti na istoku te imala velike uspjehe u zaustavljanju boljševičke ofenzive 1920. Nakon rata s boljševicima Ludwik Każmierczak ne vraća se u Poljsku, nego ide u Berlin. Ludwik je u Berlinu postao policajac, a 1926. rodio se sin Horst, otac kancelarke Merkel. 

>> Njemački islamist zaprijetio da će napasti Berlin i ubiti Merkel

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Don-Corleone
Don-Corleone
14:42 26.03.2013.

Eto to je to sto ja nekim govorim vec godinama,,60% hrvata bi moralo malo da pogleda svoje porijeklo,,pradjeda i sukundjeda itd i onda bi se malo iznenadili,,,a pogotovo hercegovci,,,uplasili bi se kad bi vidjeli koje vjere su im bili (i to ne u daleku proslost) Djedovi..prije 130 god skoro nije bilo katolika na hercegovackom podrucju,,,i zato ima ona izreka,,stara... Nema vecega Hrvata od prekrstenoga Srbina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije