Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donijela odluku

Predsjednica Grabar-Kitarović prelomila: Mimohod ipak održati dogodine

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
05.05.2015.
u 08:30

Predlaže da se vojni mimohod, koji će pokazati spremnost HV, uz sudjelovanje Saveznika održi 28. svibnja iduće godine na Dan oružanih snaga RH

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović prelomila je i nakon višetjedne "razmjene vatre" s Vladom Zorana Milanovića, zaključila je da je sporenje oko načina obilježavanja 20. obljetnice "Oluje" (Knin ili Zagreb) postalo nešto što razdvaja naciju, te je mišljenja da valja odustati od organiziranja vojnog mimohoda.

– Iz javne rasprave, koja se već neko vrijeme vodi putem medija, ali i iz mojih razgovora sa svim zainteresiranim dionicima, dolazim do zaključka kako organizacija vojnog mimohoda u Zagrebu povodom 20. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, ne pridonosi osnaživanju nacionalnog zajedništva, koje bi upravo trebalo snažno obilježiti taj događaj, kaže u svojoj izjavi za Večernji list predsjednica.

Knin ima prednost

Ona je na sve načine pokušavala pronaći zajedničko rješenje kako u svečanost uključiti i vojni mimohod, pa je predlagala da on bude 4. kolovoza, a središnja proslava u Kninu 5. kolovoza. Vlada RH je, međutim tvrdo smatrala kako se proslava u Kninu i vojni mimohod u Zagrebu imaju održati istog dana, 5. kolovoza. Takav je stav, međutim oštro politički podijelio Hrvatsku, s obzirom da su branitelji a i glavna oporbena stranka, HDZ bili protiv toga da bilo što ometa i konkurira "svetinji", proslavi Oluje u Kninu. U svojoj izjavi predsjednica stoga zaključuje da želi "i dalje biti čimbenik snaženja zajedništva, a ne podjela, te vjerujem kako bi se i ove godine 5. kolovoza trebao obilježiti na već ustaljen način kada se naša domovina kao i do sada u Kninu poklanja hrabrosti i žrtvi naših branitelja".

Predsjednica je, međutim svjesna da postoje razlozi zašto je RH potreban i vojni mimohod (zadnji održan 1997.), pa nudi novi datum. Predlaže da se vojni mimohod, "kojim želimo na punim ulicama Zagreba našim građanima pokazati spremnost, obučenost i naoružanje naše vojske uz sudjelovanje i snaga naših Saveznika, održi 28. svibnja iduće godine na Dan oružanih snaga RH". Tog ćemo datuma, naime obilježavati i 25. godišnjica osnivanja Zbora narodne garde (ZNG), dakle Hrvatske vojske.

Generali se slažu

O pomicanju datuma vojne parade predsjednica je razgovarala i s predstavnicima Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), koji su iznijeli svoje stavove o sigurnosnim temama. Delegaciju generala predvodio je predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac, a u delegaciji su bili Krešimir Ćosić, Davor Domazet Lošo, Josip Štimac, Željko Šiljeg i Ljubo Ćesić Rojs.

– Bio je to jako dobar sastanak i drago nam je da predsjednica uvažava stavove HGZ-a, a to je institucija u kojoj je 70-ak generala koji svakodnevno prate zbivanja na strategijskoj razini – kaže Miljavac i potvrđuje da će ovakvi sastanci postati redoviti. Stanje u Oružanim snagama RH bila je prva tema, a
predsjednicu je posebno zanimalo stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

HGZ joj je iznio i stavove o nekim potencijalno gorućim problemima, poput opasnosti koje su vezane uz istrage protiv Hrvata u BiH. Jedan od sudionika sastanka kaže da su se generali složili da u Kninu predstavnici postrojbi koje su sudjelovale u Oluji predsjednici podnesu prijavak. I oni drže da je 28. svibnja iduće godine dobar alternativni datum za mimohod. 

Komentara 284

HR
hrUsrcu
08:47 05.05.2015.

bravo predsjednice-jos jednom ste pokazali svoju politicku velicinu i mudrost

SX
sudbina x
08:50 05.05.2015.

Milanović nije stvarao vojsku niti je sudjelovao na bilo kakav način u oslobađanju Države pa neće niti odlučivati u mimohodu.Jugići nećete vi odlučivati o našoj vojsci..!

KL
Klarahrv
08:44 05.05.2015.

Bravo Predsjednice sad ce Iblerovci s portala dobiti cir na zelucu od jada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije