Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borbeno zrakoplovstvo
Povratak na članak

General Štimac: MIG-ovima prijeti i veća katastrofa

Sve je završilo u duhu konsenzusa i svi bi trebali biti zadovoljni. Odlučeno je da Hrvatska treba zadržati sposobnost nadzora vlastitog zračnog prostora u sklopu svojih mogućnosti, kupnjom novih ili polovnih zapadnih zrakoplova, o čemu treba donijeti odluku najkasnije do 2016. godine...

Komentari 53

AP
apolon
09:07 08.09.2014.

Dakle...Ovaj članak kompetentnog autora samo potvrđuje prethodne napise novinara D.I. da trenutno imamo samo jedan jedini ispravan zrakoplov Mig-21 te da je vrhovni zapovjednik iznosio netočne i neistinite podatke o dva operativna Mig-a 21 za kontrolu zračnog prostora! Nevjerojatno?????trolu zračnog prostora! Nevjerojatno?????

VL
VJ
vjerovnik
09:33 08.09.2014.

vojni proračun se stalno smanjuje, ne poštuju se NATO standardi, granica prema EU zemljama je tvrđa nego prema "regijonu" , ekonomija polako ali sigurno pada i dolazi u isti rang sa "regijonom" . vladajući večinu svog vremena provode na sastancima po "regijonu" a što su dogovorili, mi nemamo pojma ... sve u svemu, vladajući mogu i te kako biti zadovoljni, pa i davati izjave u stilu .."sve je OK" . jer za njih stvarno i je sve u redu ... ALI ZA NAS NIJE ... i neće ni biti dok se god ne riješimo jednom za uvijek ovih yugoslovena - veleizdajnika

VL
SV
sveznamdrugi
09:11 08.09.2014.

Kotromanoviću gdje je ostavka, zaboravio?

VL
AP
apolon
09:48 08.09.2014.

Činjenica da se uporno forsirao remont Mig-ova u Odesi unatoč ozbiljnim prethodnim upozorenjima da spomenuta tvrtka nije kompetentna za takav posao odgovornost leži na ministru Kotromanoviću! ministru Kotromanoviću!

VL
Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:41 08.09.2014.

Kotromanović je već trebao ponuditi ostavku...

VL
AP
apolon
09:53 08.09.2014.

Ali odgovornost ( po Ustavu) također snosi i vrhovni zapovjednik koji kako se može jasno zaključiti iz priloženog nije upoznat sa stanjem Mig-ova ili pak ono što je vjerojatnije...namjerno iskrivljuje činjenice!?jerno iskrivljuje činjenice!?

VL
AA
Aartur
10:12 08.09.2014.

Vrhovni zapovjednik je sada jako zauzet predizbornom kampanjom, nema on vremena baviti se tamo nekim HRZ-om. Otprilike slično kao i krajem osamdesetih godina kad je JNA bez poteškoća rasformirala hrvatsku Teritorijalnu obranu, dok je SKH procjenjivao koja su stranke "opasnih namjera", a koje nisu.

VL
CR
Croasan
10:07 08.09.2014.

Sjednite predsjedniče u MIG-21, poletite Hrvatskim zračnim prostorom i dokažite da su vaše tvrdnje točne......ili možda nemate m*da za to ???

VL
AL
Alkana
10:18 08.09.2014.

A naš vrhovni zapovjednik računa na još jedan mandat jer ni ova katastrofa ne spada u njegovu nadležnost! Što on uopće radi osim što šeta Hrvatskom i troši novce za svoju kampanju? Voljela bih da mi netko kaže samo jednuu stvar koju je učinio za dobrobit države i naroda.

VL
DU
Deleted user
10:31 08.09.2014.

Očekivati istinu je iluzija, to znam iz iskustva kao recimo prije rata sam radio u kemijskoj industriji na distribuciji pare i električne energije, na zahtjev da se promjene svičevi i dijelovi elektr. opreme za regulaciju, generalni direktor postavljen polupismen odd partije na interfon-telefon nam kaže da on neda 60 iljada dolara za ikakve svičeve te da pokrenemo energanu. Normalno mi smo brikali start i energana je eksplodirala i umalo napravila ekološku i ljudsku katastrofu jer je u blizini i veliki spremnik sa nekoliko stotina tona amonijaka. Rezime, njihovi direktori i upravitelji postavljeni po direktivi partije normalno nisu krivi a kriv je bio djelatnik i njegov pomoćnik koji nisu bili pokraj upravljačkog ormara prilikom eksplozije. Stoga, izbori su jedini način kad će se saznati istina.

VL
TR
Trnjanec
09:06 08.09.2014.

Gospodin Selak, probni pilot HRZ-a, nedavno je izjavio da je zbog Aerostarovog remonta - posijedio. Toliko o tome koliko je taj remont bio dobar. A bio je ipak na 10 godina mlađim avionima. Pokušajte danas remontirati deset godina star auto, pa da vidimo dokle ćete doći... A onda pokušajte remontirati _pedeset_ godina star auto. Ne može od ovih kanti nitko napraviti ništa. Ili će se nešto kupiti odmah (2016. je daleko), ili doviđenja sve.

VL
HA
Harrawath
13:00 08.09.2014.

Cijene navedenih zrakoplova: Eurofighter Typhoon Unit cost £64.8 million FA-50: US$30 million Gripen US$ 68.90 million KFIR US$ 4.5 million Mirage 2000 US$23 million F-16 Block 61: US$18.8 million Jako se dobro vidi sa je F16 najbolji i naj jeftiniji najbolji i naj jeftiniji zrakoplov. Vec iskusan u ratnim operacijama, i u najnovijoj verziji i najbolji izbor. Odmah kupiti najnovije zrakoplove a ne rabljene jer ce se oni opet remontirat I to dode onda skuplje nego da se odmah kupe novi. Politicka korist od nabave novih F16 bi bila neprocjenjiva, jer bi SAD vidjele da racunamo na njih. subjektivno gledano f16 bi bio najbolji potez. moji navodi se mogu lako provjeriti.

VL
CR
crocro
11:40 08.09.2014.

Kada je Kolinda Grabar Kitarović, službena kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske izjavila da tamo ne štimaju stvari, onda su se iz MORH-a na nju okomili da kako ona može tako negativno govoriti o stanju u MORH-u, odnosno u HRZ-u. Jer je po njihovom mišljenju trebala govoriti jako fino i pozitivno kao sve štima u najboljem redu a time i štiteći postojeće neodrživo stanje naročito s Hrvatskim vojnim zrakoplovima koji su nesigurni i prijeti još veća opasnost, kako ističe i general Štimac. Zašto Kolindi ne daju da stvari nozove pravim imenom i da kaže popu pop a bobu bob? Ali ako Bog da, nitko je neće priječiti ili je upućivati kako treba javno istupati. Pa samo i jedino istina može pomoći u rješavanju svih problema a ne nikakvo zamatanje u celofan.

VL
KO
kontras2
11:54 08.09.2014.

Dakle, najcesce vojsku sacinjavaju 3 komponente: 1. Kopnena vojska 2. Mornarica 3. Zrakoplovstvo i protuzracna obrana Pod 3 se nalazi i LOVACKA AVIJACIJA kojoj je uloga vrlo cesto i odvracanje od neprijatelja pored njene primarne uuloge. Hocu reci da raspraverave da li nam je potrebna ili ne su sasvim deplasirane (mislim da smo svi odrasli ljudi). Hrvatska Vojska je nastala u ratu i pobijedila je. To je cinjenica koji mnogi ne zele shvatiti te se planski unistava pobjednicka tradicija koja je alfa i omega svakoj vojsci (npr. stara garda nema pravo na dorucak i veceru u vojarnama, smjena generala itd da ne nabrajam). Pitajte narod kome vjeruje pa ce vam puno toga biti jasnije... I da se razumijemo, ne simpatiziram ni jednu stranku, osjecam se istinskim domoljubom i da, nisam ni vjernik a njihova nacela izuzetno postujem. Kaze narod, gdje ima volje ima i nacina.....

VL
AP
apolon
13:55 08.09.2014.

Vidim da određeni ljevičari nisu u stanju donositi ispravne zaključke glede eskadrile vojnih zrakoplova ,pa ...evo pojašnjenja: Kontrola vlastitog neba nipošto nije nekakav hir ,to je strateško opredjeljenje jer vojska a osobito njen elitni dio ,koje čini ratno zrakoplovstvo imakoje čini ratno zrakoplovstvo ima prvenstveno cilj o d v r a ć a nj a potencijalnog agresora . Drugo ne manje važno pitanje koje traži egzaktni odgovor i kojeg treba imati u vidu u doglednoj budućnosti a koje glasi....Što ako se Nato jednog dana raspadne ili što je posve moguće... jednostavno podijeli na dva dijela ??????

VL
HA
Harrawath
13:39 08.09.2014.

ljudima treba objasniti da to nije uzaludno kupovanje nego da možemo iz toga izvući veliku korist

VL
HA
Harrawath
13:32 08.09.2014.

samo neke floskule to svi sami znamo. kupnja novih zrakoplova može stvoriti radna mjesta putem suradnje sa drzavom. njemačka nam je nudila svoje zrakoplove a oni bi u našu državu investirali taj nivac. zato nemoj lupati bez veze kad nemaš pojma

VL
AP
apolon
14:02 08.09.2014.

Proteklo je nepunih mjesec dana otkako je K.G.K ocijenila stanje ratnog zrakoplovstva- jadnim - i bila žestoko napadnuta od strane MORH-a te predsjednika dr. Ive a svjedoci smo da je kazala samo- istinu!!! je kazala samo- istinu!!!

VL
KT
ključ tajni
10:43 08.09.2014.

točan su istina sve potpuno katastrofa MIG -21, i sam sve krivi Vlade i Presjednik RH je previše šuti i dalje...General HRZ je napisali pisma za državnog komisija za nabavu. A dugovlačili su nije odgovori na kada ćete nabaviti novu ili polovinu? Bolje to će nabaviti jeftina FA-50(Koreja) slična kopija F-16 možete daje kredita povoljna ili nabavu Turska F-16 polovinu i tamo ima tvornice avione i dijelove. Turska ima 260 komada F-16 i daje za nas oko 25 kom. To će biti dovoljna nabavu turci aviona F-16, ipa dogovoriti Turske je dobar prijatelji i saveza za Hrvatsku. Ministar obrane Kotromanovića je treba dati ostavku ili smjena odmah!!!

VL
DU
Deleted user
10:16 08.09.2014.

Jedino demokratskim promjenama kazniti lažljivce, a očekivati od odgovornih istinu i priznavanje krivnje je neizvedivo jer to je ipak kadar koji još uvijek u glavi vrte tezu ''snađi se druže ili Partija nikad ne greši''

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.