Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izveo puč

General skrivao židovske korijene, a sada želi biti vladar muslimanskog Egipta

Al-Sisi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
06.02.2014.
u 11:38

Al-Sisi je sin marokanske Židovke, ali želi biti vladar muslimanskog Egipta.

Maršal Abdel Fatah Al-Sisi od siromašnog dječaka iz kairske četvrti Gamalije uzdigao se do zapovjedništva jedne od najvećih vojski Afrike i Bliskog istoka.

Prijatelji za njega kažu da od djetinjstva pa sve do danas nikada nije propustio jutarnju molitvu. Opisuju ga kao prgavog, tvrdoglavog i upornog dječaka koji je uvijek malo govorio, ali puno radio.

Nikad nije volio gubiti

Kada mu stvari nisu išle kako je planirao do cilja bi dolazio i tučnjavom ako je trebalo. Kao i svi dječaci iz kvarta, volio je igrati nogomet, ali nije znao gubiti. Uvijek je igrao i pobjeđivao. Njegova majka Malikah uvijek je govorila kako je Al-Sisi od malih nogu sebi postavio cilj i znao kako doći do njega. Abdel Fatah je na umu imao samo rad, vojsku i dolazak na vrh, znala je govoriti i uvijek isticala kako je pri donošenju odluka veoma oprezan, prije će saslušati svačije mišljenje i dobro promisliti, ali kad odluku jednom donese, neumoljivo će je provesti. Poznati analitičar Pepe Escobar tvrdi da je general Al-Sisi saudijski čovjek te samim time i netko tko radi u interesu SAD-a i Izraela. S druge strane, analitičari poput Webstera Tarpleya tvrde da će Al-Sisi na kraju pomrsiti imperijalistima planove i postati novi Nasser.

Nema sumnje da je Al-Sisi, iako je nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija postao najpopularnija osoba na Bliskom istoku i šire, za mnoge još uvijek velika nepoznanica. Naime, o privatnom životu Al-Sisija, osim da je oženjen i ima četvero djece, jako se malo zna s obzirom na to da je godinama bio u samom vrhu vojne obavještajne službe. Detalji iz njegova privatnog života, a pogotovu porijekla, koji su zadnjih dana ipak izašli u javnost, jako su ga razljutili. Naime, u medijima se proširila vijest o porijeklu njegove majke Malikah Titani, o tome da ona potječe iz marokanske židovske obitelji iz grada Safija. Godine 1953. udala se i pet godina kasnije dobila egipatsko državljanstvo. Svog marokanskog državljanstva morala se odreći kako bi sinu Abdel Fatah Al-Sisiju omogućila da 1973. bude primljen na egipatsku Vojnu akademiju. Svijet gotovo da nije znao za njega prije nego što se pojavio na televiziji 3. srpnja prošle godine i objavio da je Morsi svrgnut s vlasti nakon masovnih prosvjeda protiv islamističkog čelnika.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Morsi ga je imenovao ministrom obrane

Morsi, koji ga je imenovao načelnikom glavnog stožera i ministrom obrane u kolovozu 2012., nakon uhićenja priznao je da mu je to bila najveća pogreška u životu te da ga je prevarila Al-Sisijeva reputacija pobožnog muslimana koji se klanja pet puta dnevno i čija žena nosi nidžab (pokrivalo muslimanki) preko cijeloga tijela, što je uvelike utjecalo na njegovu odluku.

Analitičari smatraju da je zahvaljujući iskustvu koje je stekao na čelu obavještajne službe za vrijeme Hosnija Mubaraka te kao član vojnog vijeća koje je upravljalo Egiptom 18 mjeseci nakon Mubarakova pada, osjetio trenutak kada bi mogao doći do samog vrha kojem je težio cijeli život.

Morsijeva životna pogreška

I dok se Morsi činio gluh na kritike, Al-Sisi je pažljivo i lukavo slušao sve veće nezadovoljstvo na ulicama koje su izazvali tadašnji predsjednik i njegovo Muslimansko bratstvo. I naposljetku ga je nazvao i dao mu ultimatum: – Imaš 48 sati da poslušaš prosvjednike ili letiš s vlasti! Na Al-Sisijev ultimatum Morsi je odgovorio: – Nećeš ti meni prijetiti. Ja sam predsjednik države i vrhovni zapovjednik. Ja sam tebe postavio i ti moraš slušati mene, a ne ja tebe! Ljutiti Al-Sisi je brzo poslao odgovor Morsiju koji nije uspio ni spustiti telefonsku slušalicu a u njegovu predsjedničku palaču već je ulazila vojska te ga odmah privela. Al-Sisijevi prijatelji i bliski suradnici kažu da je Al-Sisi uz svoj uobičajeni oprez vagao hoće li se kandidirati za predsjednika te da je odluku donio tek nedavno jer strahuje da će jednom kada skine vojnu odoru, unatoč tome što će postati predsjednik države, iznenada postati nezaštićen i ranjiviji, te se boji da ga ne zadesi ista sudbina kao i Mubaraka i Morsija. – Iako su Al-Sisija podržali liberali i sekularisti, kao veliki vjernik nikada neće odustati od ideje o islamu kao vrlo važnom elementu politike egipatske nacionalne sigurnosti – smatra dr. Abdel Ghani Emad, profesor na Sveučilištu u Beirutu i stručnjak za islamističke pokrete.

Po njegovu mišljenju, Al-Sisi na svijet gleda kroz islamistički okvir i ne želi da se cijeli projekt islamizma u Egiptu uništi, što sada dolazi do izražaja, naglasivši kako je Al-Sisi vjerojatno u određenoj mjeri osjetio da su Bratstvo i Morsi iznevjerili njegova očekivanja, ali i očekivanja egipatskog naroda. Unatoč svim rizicima, Al-Sisi se odlučio kandidirati i zbog pritiska javnosti i unutar vojske. Niži egipatski časnici pozvali su ga da se uključi u politiku jer ne vjeruju da političari mogu riješiti egipatske sigurnosne izazove. Naime, islamski militanti pojačali su napade na Sinaju otkako Morsi nije na vlasti, a islamistička pobuna dobiva zamah u svim dijelovima zemlje,Al-Sisi ima podršku vojske, najmoćnije egipatske institucije, Ministarstva unutarnjih poslova, mnogih liberalnih političara, poslovnih krugova pa čak i dužnosnika iz Mubarakova doba te samog Hosnija Mubaraka. Sudeći po popularnosti, te će mu snage dati dosta vremena da ispuni njihova očekivanja, a vrijeme će pokazati može li se on od uspješna vojnika pretvoriti u uspješna državnika.

>>Istočni mediteran: Zbog nafte i plina mijenja se geopolitka

>>Muslimansko bratstvo proglasili terorističkom organizacijom

Komentara 12

MA
^Marsijanac
20:57 06.02.2014.

Al-Sisi je sin marokanske Židovke, ali želi biti vladar muslimanskog Egipta. >>> Proucite MALO genologiju KRSCANSKOG Austrougarskog carstva i porodicu Habzburg

BJ
Ben Juda Talmudan
11:42 06.02.2014.

Zamisli,strašna stvar što mu je stara Židovka.Važno je da voli svoju zemlju i da joj želi dobro.

DU
Deleted user
20:50 07.02.2014.

Nije imal baš puno kaj za skrivati - skoro svi oko Mediterana imaju jedne te iste gene, i Židovi i Libijci i Marokanci ... vele 75% sjeverne Afrike da ima iste gene ko i Židovi i Grci ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije