Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u povodu ulaska u EU

General Ante Gotovina na svečanoj sjednici HAZU-a

Ante Gotovina u HAZU, portal (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
28.06.2013.
u 15:08

General Ante Gotovina bio je na svečanoj sjednici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti povodom ulaska u EU, a uz akademike, sjednici su nazočili i predsjednik Republike Ivo Josipović i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, stupu hrvatske kulture, danas je hrvatska društvena elita svečanom akademijom pozdravila, proslavila pa i objasnila čin ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić, bio je domaćin predsjedniku RH prof. dr. sc. Ivi Josipoviću, prvoj potpredsjednici Vlade RH i ministrici vanjskih poslova prof. dr. sc. Vesni Pusić, potpredsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Željku Reineru, izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i svoj sili kulturnih, političkih i vojnih uglednika, među kojima i generalu Anti Gotovini.

Odavno u Europi

Svi oni imali su potrebu obraniti čin ulaska Hrvatske u europsku zajednicu od strahova da to vodi mogućem gubitku hrvatskoga nacionalnog identiteta, bez obzira na činjenicu da je EU “prva integracija za koju se izjasnio narod u slobodnoj hrvatskoj državi”, kako reče akademik Kusić.

Sav napor koji je učinjen do ulaska Hrvatske u EU učinio je hrvatsko društvo boljim, misli predsjednik Josipović ističući da uza sve obavljene zadaće postoji nešto puno više, a to je europejstvo. Osjećaj pripadanja Europi i prihvaćanje njezinih vrijednosti svakako su stariji od 12-godišnjeg napora da se formatiramo za politički ulazak u Europsku zajednicu, istaknula je i Vesna Pusić.

Predsjednik Josipović i ostali govornici redom su istaknuli institucije i pojedince koji su bili pravi europejci, što je naš put učinilo lakšim. EU nema ambicije zatrti male narode, misli Josipović. Oni su naprotiv, postali vidljiviji, i dio jednog lijepog mozaika. Uvjeren je Josipović da ni mladi mozgovi neće nepovratno otići od nas, a vjeruje i da će, kad je pravosuđe u pitanju, “pravda bolje stanovati u europskoj Hrvatskoj”.

Branili i EU

Akademik Kusić vjeruje u prosperitetnu budućnost Hrvatske, a institucije poput HAZU koja je savjest nacije već 152 godine, brinut će i o vlastitom identitetu u novoj zajednici. Već drugi tjedan od Hrvatske se u EU očekuju odluke, istaknula je Vesna Pusić jer od ponedjeljka EU neće moći bez hrvatskog stava! A to opravdava i žrtve naših branitelja, naglasio je akademik Reiner.

>>Gotovina i Bandić na koncertu, a Drobnjaku odlikovanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije