Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gdje je zapelo: Kako što prije na red za cijepljenje?

Obiteljski liječnici i dalje naručuju pa, želite i se što prije cijepiti, možete im se javiti. Ovaj je tjedan na raspolaganju AstraZeneca
14. travnja 2021. u 23:20 46 komentara 16831 prikaza
Započelo cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Dosad se na Zagrebačkom velesajmu sveukupno cijepilo gotovo 10.000 ljudi. To je malo ako se uzme u obzir da je masovno cijepljenje u milijunskom gradu počelo prije devet dana i da je kapacitet punkta oko 5000 ljudi dnevno. Izgledno je da će sljedeći tjedan početi i treća faza cijepljenja u Zagrebu, koja podrazumijeva vakcinaciju opće populacije, ali već sada je iz dana u dan sve više mladih u 30-ima i 40-ima koji su se cijepili iako nisu kronično bolesni, navodno zbog većeg broja onih koji odbijaju AstraZenecino cjepivo.

Ispred šibenske bolnice nema gužve na testiranju za koronavirus BORBA PROTIV COVID-19 Očekuje li nas rekord trećeg vala nakon utorka kakvog nismo imali od početka pandemije?

Istovremeno, međutim, jako je puno građana koji su stariji od 65 godina ili imaju kronične bolesti, dakle pripadaju drugoj prioritetnoj skupini, koji na cijepljenje još nisu pozvani, a ne bi odbili nijedno cjepivo. Istina je da se faze međusobno preklapaju i da je nemoguće da u dan bude kraj druge i početak treće faze, ali golem broj primjedbi i nezadovoljstvo građana ukazuju
na manjkavosti u organizaciji.

“Moju majku od 59 godina nitko ne zove. Davno se prijavila kod svoje doktorice i onda još preko čuvene platforme. I ne, ne bi odbila ni AstraZenecu i nije joj mail završio u spamu. Onda vidimo da ovi s Velesajma govore ‘samo se javi svojoj doktorici, masovno se odbija AstraZeneca’. Onda moja mater danas nazove svoju doktoricu jer sve njihovi doktori odmah šalju na Velesajam, da bi se ona brutalno izderala na nju da to nema nikakve veze s njom, da zove Ministarstvo?! Pa tko je tu lud?”, jedan je od primjera.

Mlađi kronični bolesnici

Ministar Vili Beroš poručuje:

– U slučaju da neki građanin iz prioritetne skupine još nije dobio poziv, molimo da se javi svom liječniku obiteljske medicine. Dr. Ljubica Lazić Vuletić, koordinatorica za cijepljenje u Zagrebu, ističe da će svaki obiteljski doktor svoje pacijente naručiti na termin na Velesajmu.

– U sustavu imamo tu mogućnost naručivanja pacijenata, uostalom, više od 80 posto pacijenata na termine na Velesajmu naručili su obiteljski liječnici i nepojmljivo je da netko odbije naručiti pacijenta, to mogu biti neke greške u komunikaciji. Obiteljski liječnici obavljaju lavovski dio posla. Zbog greške u sustavu pozive su dobili mladi ljudi, ali mi smo još u drugoj fazi cijepljenja i sve se
može naručiti preko obiteljskih liječnika. Ovaj smo tjedan imali na raspolaganju samo AstraZenecino cjepivo i trenutačno nije moguće cijepljenje drugim cjepivom – kaže dr. Ljubica Lazić Vuletić.

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija ISTRAŽIVANJE LIJEČNIKA Koje su posljedice koronavirusa? Svakom trećem opada kosa, stradavaju bubrezi, jetra, pamćenje...

Kad obiteljski liječnik naruči pacijenta preko sustava, u toj rubrici vidljivi su samo njegovi osnovni podaci, ali ne i njegova kronična bolest. Moguće je navesti da je prioritetan, ali u pravilu se taj podatak ne navodi već se iz činjenice da je pacijent mlađi od 65 naručen u ovoj fazi, podrazumijeva da je kronični bolesnik.

Obiteljski liječnici osim što cijepe na Velesajmu, docjepljuju u svojim ambulantama ili na minipunktovima u domovima zdravlja i rade svoj redoviti posao uključujući dežurstva, pa je među njima bilo onih po koje je došla hitna pomoć. Očito je da među njima neki i “pucaju”. Mnogi ukazuju na primjer organizacije u Rijeci, gdje su u cijepljenje uključeni i medicina rada, studenti, specijalizanti, privatne poliklinike, a sada se uključuju i privatne dentalne klinike, dok su još prije uključili patronažu i volontere Crvenog križa. Naravno, ne mogu svi cijepiti, ali oko cijepljenja je puno administracije i pomoćnih poslova.

– U Zagrebu cijepe timovi obiteljske medicine i Zavoda “Dr. Andrija Štampar”. Imamo 60 studenata za administraciju. Bude li dobrovoljca iz drugih ustanova, u redu, ali o tome odlučuje Gradski ured za zdravstvo – kaže Cecilija Rotim, glavna sestra NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”. Ona je u više navrata govorila da oni koji odbiju ponuđeno cjepivo idu na kraj reda, pa smo zatražili pojašnjenje, s obzirom na to da ministar kaže da tako ne može.

– Ne znači da idete na kraj reda svih cijepljenih, nego na kraj reda iz te faze cijepljenja. Znači, zvat će ih opet za nekoliko dana, pozivi idu kružno – kaže C. Rotim.

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice Sve više mladih s teškim kliničkim slikama Liječnik iz Splita objasnio zašto je pretilost rizičan faktor kod oboljelih od COVID-19

Utrka između zaraze i vakcine

Premijer Andrej Plenković danas je kazao da EK u dogovoru s državama članicama EU radi na dodatnom ubrzanju Pfzerovih doza cjepiva za drugo tromjesečje te je izrazio uvjerenje da će se u idućim danima osigurati dodatne doze.

– U svojevrsnoj smo utrci između širenja zaraze i procjepljivanja sugrađana, a hladnije vrijeme nije okolnost koja nam ide u prilog – kazao je premijer. Jučer je bilo 3099 novooboljelih i 41 preminuli. S 13. travnjem utrošene su 605.423 doze cjepiva, a cijepljena je 491.601 osoba, od čega drugom dozom 113. 822 osobe.

VIDEO Istraživanje odgovorilo: Tko su antimaskeri u Hrvatskoj?

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar GeniKameni
  GeniKameni:

  "Kako što prije na red za cijepljenje"?! Velika navala! Ove price vise ne prolaze ni kod djece u vrticima...

 • Avatar Constantin
  Constantin:

  Cirkus na medijski pogon.

 • _________:

  Ništa od toga, ovako se nikad nećemo riješiti virusa. Morat će premijer opet pred kamerama proglasiti pobjedu nad virusom i pandemijom.