Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregrada

'Gazde nam se bogate, a mi za minimalac radimo 60 sati tjedno'

'                               '
''
01.08.2013.
u 12:00

- Na nas se vrši i psihički pritisak te nam se stalno prijeti otkazom, kažu radnice

Sramotno je i van svakog ljudskog dostojanstva raditi 60 sati na tjedan, a biti plaćen samo za 40 sati i to sve zbog toga da bi se netko obogatio - požalile su se ovih dana otvorenim pismom radnice pregradskog Kostel prometa, poduzeća koje se bavi šivanjem navlaka za interijere vozila, posebice u automobilskoj industriji, a trenutno zapošljava 319 radnika. Kažu kako se u posljednjih nekoliko mjeseci u toj tvrtki učestalo krše radnička i ljudska prava, ali i hrvatski zakoni.

Bila im i inspekcija

- Dok se naši vlasnici enormno bogate na naš račun, mi usprkos svim odrađenim prekovremenim satima, subotama i nedjeljama dobivamo samo minimalac. Stalno nam govore da nam ne mogu dati više jer navodno tvrtka nema dovoljno veliku zaradu. Na nas se vrši psihički pritisak te stalne prijetnje otkazom i zatvaranjem tvrtke, kako koja od nas radnica ne bi prijavila nepravilnosti inspekciji rada. Da stvar bude gora, inspekcija je nedavno i bila u Kostel prometu, ali, dakako, nije pronašla nikakve nepravilnosti, jer se dobro zna tko su vlasnici tvrtke, pa inspekcija nikad ništa ne poduzima - žale se radnice te dodaju da, kad su već državne institucije nemoćne, nadaju se kako će barem takve nehumane postupke njihovih vlasnika osuditi javnost te da žele da i njihovi sugrađani znaju kako se u Kostel prometu radi.

Vlasnika poduzeća Tomislav Štruk jučer nam se cijelog dana nije javljao na mobitel, a u poduzeću su nam rekli da je na moru. Član Uprave Robert Posavec rekao nam je pak kako ne želi ništa komentirati jer se radi o anonimnom pismu.

Nemaju sindikata

Teritorijalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata za Zagorje Leo Jakušić kaže kako ni on ne može ništa komentirati jer u poduzeću nema sindikalnog organiziranja. Slučaj također nije htio komentirati ni gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, rekavši kako se radi o privatnom poduzeću i to s najvećim brojem zaposlenih na području Pregrade.

Nije vrijeme da se posao odbija

Zbog povećanog obima posla, u Kostel prometu u zadnja tri mjeseca zaposlili su 26 novih radnika, a posla ima još za barem petnaestak - rekao nam je Robert Posavec, član Uprave Kostel prometa. Kako se u poduzeću bave proizvodnjom auto navlaka za automobilsku industriju, početkom ljeta stigla je veća narudžba od Forda, a što se priznaje Posavec, teško odrađuje. Nisu vremena da se posao odbija, posla ima i za noćnu smjenu, ali teško je utjecati na produktivnost - rekao je Posavec. Dodaje kako je tekstilna proizvodnja specifična djelatnosti. Poznato je da su i plaće najmanje u toj grani proizvodnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije