Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ IZ BRITANIJE

Gay profesorica morala dati ostavku zbog pritiska aktivista: 'Povrijedila je transrodne žene'

Twitter
31.10.2021.
u 08:10

Iako je feministica, lezbijka i ljevičarka, aktivisti su tražili njezinu ostavku jer je povrijedila transseksualce iznošenjem svojeg stava

Mnoge transrodne žene i dalje su muškarci s muškim genitalijama. Mnoge od tih transrodnih žena i dalje seksualno privlače žene i zbog toga smatram da ne bi smjele sasvim slobodno koristiti ženske svlačionice ili spavati, primjerice, u ženskim odjelima unutar studentskih domova i sličnih institucija – stav je britanske profesorice filozofije Kathleen Stock (49), inače lezbijke i feministice izrazito lijevih političkih opredjeljenja.

Izrekla ga je još prije više od jednog desetljeća i zbog njega je godinama prolazila torturu na Sveučilištu u Sussexu, gdje je predavala sve do prije tri dana kada je zbog brojnih prijetnji koje je dobivala, pa i onih smrću, bila prisiljena dati otkaz. U svojim stavovima ta je profesorica uvijek isticala kako se zalaže i uvijek će se zalagati i braniti prava transrodnih osoba koja im omogućuju da žive slobodno, bez straha od nasilja, uznemiravanja i diskriminacije, ali da to ne znači da se zbog toga neće voditi akademske rasprave o ženskim pravima koje su nekad u koliziji s pravima transrodnih osoba. U tim je svojim stavovima, a izdala je desetke radova i nekoliko knjiga o toj temi, stekla mnoge poklonike, ali i neprijatelje.

Primjerice, početkom ove godine nagrađena je odlikovanjem Reda Britanskog Carstva zbog svoga znanstvenog doprinosa u visokom školstvu, a iste te godine se našla na meti bjesne skupine anonimnih studenata koji su po fakultetu počeli lijepiti plakate protiv nje te joj prijetili da će ju “izmasakrirati” ako ne odstupi sa sveučilišta. Povod je tome bila njezina izjava da je biološka razlika koja postoji između žena i muškaraca važnija od one rodne. Zbog prijetnji koje je dobivala ozbiljno se zabrinula za vlastitu sigurnost, a zabrinula se i policija, koja joj je savjetovala da unajmi tjelesne stražare.

Inače, Kathleen Stock u njezinim su stavovima podržale i mnoge transrodne osobe, a ona sama je rekla kako bi akademska zajednica trebala biti mjesto u kojem se slobodno raspravlja i argumentira, a ne komforna zona u kojoj će studenti čuti samo ono što žele čuti.

Komentara 55

DU
Deleted user
08:26 31.10.2021.

Kada ljevičari počinju lov na ljevičare! Neprocjenjivo!

Avatar Apsalar
Apsalar
08:18 31.10.2021.

Baš sinoć gledam Dave Chappelle na Netflixu. Cijeli stand up "posvećen" je toj temi. I nije bilo toliko smiješno 🤨 strašno je kako su agresivne te transrodne "persone".

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
08:56 31.10.2021.

Teror manjine nad vecinom uz pomoc političara i Soroševskih medija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije