Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gay par tužio državu jer nemaju pravo na posvojenje i udomiteljstvo

Velike razlike u pravima ove zajednice bila je jedna od tema konferencije u organizaciji udruge Dugine obitelji održane proteklog vikenda u Zagrebu
13. svibnja 2019. u 19:52 14 komentara 762 prikaza
gay brak
Foto: Thinkstock

U Sarajevu se u rujnu planira prvo Povorka ponosa, Crna Gora je blizu donošenja zakona o životnom partnerstvu nalik hrvatskoj inačici, Srbija još nema nikakav pravni okvir, a u Austriji su prava istospolnih parova jednaka onima heteroseksualnih parova. Velike razlike u pravima ove zajednice bila je jedna od tema konferencije u organizaciji udruge Dugine obitelji održane proteklog vikenda u Zagrebu. Kako će reći Ivo Šegota, koordinator spomenute Udruge, imali su pregled situacije na jugoistoku Europe i na njezinu Zapadu.

KATOLIČKA CRKVA 'Homoseksualci su ravnopravni članovi Crkve', poručuje njemački isusovac

- Vidimo tu jednu šarolikost ne samo unutar EU nego i u našim susjednim zemljama. Iskoristili smo priliku da vidimo što se može napraviti i kako malo ubrzati proces promjena koje dolaze. Zaključeno je da kad ne postoji politička volja onda istospolni parovi moraju privatno ili uz organizacije civilnog društva tražiti ocjenu ustavnosti, tužiti za određene diskriminatorne postupke te ako država to sama ne riječi kroz svoje sudske instance onda to vrlo često završava na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu - govori Šegota.

Biskup Đuro Hranić Nadbiskup Hranić: 'Neprihvatljivo je da homoseksualci trpe nasilje, osim ako ne izazivaju javnost'

Protiv Hrvatske na spomenutom sudu ne vodi se zbog ovog pitanja još nijedan postupak, ali je jedan gay par tužio državu jer nemaju pristup posvojenju i udomiteljstvu. Također od ove godine je na Ustavnom sudu i Zakon o udomiteljstvu što je podnijela ova Udruga te petina saborskih zastupnika, a rješenje očekuju do kraja godine, kaže Šegota. Zakon o životnom partnerstvu donesen je, podsjetimo, prije pet godina.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • Avatar anti_komunist
    anti_komunist:

    kaj ne odete u Burkinu Faso......tamo vam ih ufate samo recite koliko....

  • CroZrakomlatNo1:

    Muslimani u kalifatu, israel i mi, moramo postivat naseg zajednickog Boga Oca i njegov nauk. I kad se radi o pobacaju, nevjernicima, homoseksualcima, posvojenju, udomiteljstvu, izbjeglicama....