Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Gates, suradnik bivšeg voditelja Trumpove kampanje priznao utaju poreza

Rick Gates
Reuters/PIXSELL
07.08.2018.
u 10:04

Manafort je suočen s 18 točaka optužnice

Rick Gates, dugogodišnji poslovni partner Paula Manaforta, bivšeg voditelja kampanje američkog predsjednika, u ponedjeljak je priznao da je pomogao Manafortu utajiti porez i skloniti novac na račune u inozemstvu.

Gates, koji je također sudjelovao u kampanji predsjednika Donalda Trumpa, u veljači je priznao krivnju i pristao surađivati s tužiteljstvom u procesu protiv Manaforta u zamjenu za smanjenu kaznu.

Na klupi za svjedoke Gates je u ponedjeljak priznao da je Manafortu pomagao izraditi lažne prijave poreza, prikrivati prihode iz inozemstva i varati na porezu.

Rekao je da je postupao prema Manafortovim uputama.

Gatesa su svjedoci u procesu opisali kao Manafortovu desnu ruku koji je sudjelovao u multimilijunskom poslu političkih konzultacija. 

Osim što je priznao da je pomagao Manafortu, Gates je u sudnici priznao da nije prijavio prihod koji je prebacio na račune u Velikoj Britaniji te da je ukrao nekoliko stotina tisuća dolara od samog Manaforta lažnim prikazivanjem troškova.

Na to priznanje vjerojatno će se usredotoči Manafortova obrana kada ga bude unakrsno ispitivala u utorak. Obrana optužuje Gatesa da je pronevjerio milijune dolara od Manaforta.

Manafort, (69), je suočen s 18 točaka optužnice, a tužitelji su na početku suđenja objavili da se posebice žele usredotočiti na točku optužnice prema kojoj je Manafort zaradio više od 60 milijuna dolara lobiranjem za bivšu prorusku vladu u Ukrajini, a "znatan postotak" tog iznosa nije prijavio.

Tužiteljstvo je bivšeg predsjedatelja Trumpove kampanje opisalo kao čovjeka koji je otvorio više od 30 bankarskih računa u tri zemlje u inozemstvu kako bi primio i sakrio prihod iz Ukrajine.

Manafort se na početku suđenja izjasnio da nije kriv. To je ujedno i prvo suđenje koje proizlazi iz istrage specijalnog zastupnika Roberta Muellera o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima SAD-a 2016. godine.

Iako je suđenje usredotočeno na financijski kriminal, može politički naštetiti Trumpu jer je riječ o čovjeku koji je sadašnjem predsjedniku tri mjeseca vodio kampanju i u lipnju 2016. bio na sastanku s Rusima koji su ponudili inkriminirajuće informacije o demokratskoj protukandidatkinji Hillary Clinton.

>> Melania Trump ne voli prijateljstvo svog supruga i Vladimira putina, evo i zašto

Rick Gates
1/10

Sastanak s Rusima u središtu je 14-mjesečne Muellerove istrage koju predsjednik Trump odbacuje i u nekoliko navrata kazao je da je gubitak vremena i novca. Trump  ponavlja da njegova kampanja nije bila dogovorena s Moskvom te da dogovor ionako nije zločin. Ustvrdio je to i prošli tjedan,  nekoliko sati prije suđenja bivšem šefu njegove kampanje za porezne i bankarske prijevare u Virginiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije