Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŠLA U DUĆAN U HRVATSKOJ

Gastarbajterica iz Njemačke: 'Mogu si priuštiti i skuplje, ali neću da nitko od mene radi budalu'

Kupovina namirnica
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/3
24.06.2023.
u 14:37

Gospođa Jasna usporedila je cijene u Hrvatskoj s onima u Njemačkoj i došla do zaključka da je i tamo sve jako skupo te da kupuje samo ono što joj treba, ali da cijene za neke proizvode ipak padaju

Gospođa Jasna koja od 2017. živi u okolici Frankfurta pri dolasku u Hrvatsku na odmor ostala je šokirana ponudom u jednom trgovačkom lancu. "Strašno, ja sam se šokirala prvi dan. Taj dan nisam ništa kupila, nema domaćeg, sve je polusirovo, toga se najedem i u Njemačkoj", rekla je u telefonskom razgovoru za Net.hr. 

Sutradan otišla je do tržnice i primijetila kako nema ničeg domaćeg, ali i paprene cijene voća i povrća. "Uzela sam trešnje za 4 eura, ima ih od 6 do 9 i pol eura, ali su domaće. Prve trešnje koje su došle u Njemačku, one španjolske, bile su po 9,99 eura. Drugi put su bile 5 eura, pa sam to uzela. Ovo mi je baš sve jako skupo", rekla je. 

Usporedila je cijene u Hrvatskoj s onima u Njemačkoj i došla do zaključka da je i tamo sve jako skupo te da kupuje samo ono što joj treba, ali da cijene za neke proizvode ipak padaju. Prvoga dana najveći šok ipak joj je bila cijena banana- 1,49 eura kilogram. Kazala je da u Njemačkoj unatoč poskupljenju kilogram banana stoji 1,29 eura. Onda sam pogledala sve ostalo…ananas je tu 1,99 eura, gore je 1,46 po velikim trgovačkim lancima. Dinja je vidim 1,79 eura, na akciji. Toliko je i u Njemačkoj. Bila je 1,99 eura. Mrkva, oko pola kilograma je ovdje 1,69 kao i u Njemačkoj. Ali, gore su plaće i mirovine najmanje tri do četiri puta veće nego ovdje, o tome se radi", objasnila je. 

VEZANI ČLANCI:

Također, rekla je da u Njemačkoj kao i ovdje kupuje proizvode na akcijama jer se radi o principima. "Mogu si priuštiti kupiti skuplje, ali neću da nitko od mene radi budalu, to nije domaće, došlo je tko zna otkud", zaključuje. U cijeli razgovor ubacio se i Jasnin prijatelj Ivan koji se nakon 25 godina života u Njemačkoj trajno vratio u Hrvatsku, a najveće iznenađenje po pitanju cijena za njega su hrana i higijenske potrepštine. Rekao je da je u Njemačkoj u trgovačkom lancu kupio higijenske potrepštine za 75 eura, a da bi te iste proizvode u Hrvatskoj platio oko 200 eura. "Deterdžent za pranje suđa, paste za zube, u Njemačkoj je sve to od 0,70 do 0,90 eura, a ovdje od 1,5 do 2 eura. Litra tekućeg sapuna gore košta 1,15 eura, a ovdje 1,30 eura i to ne litra, nego 0.75 l, isti tekući sapun", govori. 

Smatra da su takve cijene jako visoke kada se govori o visini životnog standarda u Hrvatskoj, ali da je najam stanova u Njemačkoj ipak skuplji nego ovdje. Naime, rekao je da se u Frankfurtu normalan i pristojan stan može iznajmiti za najmanje 1500 eura. 

VIDEO: Nijemci zgroženi rastom cijena: 'Čak je i u Hrvatskoj život bolji'

Komentara 58

DU
Deleted user
16:51 24.06.2023.

Svi trgovci nabili cijene tako da imam osjećaj kao da kupujem namirnice u kunama,samo što je 7,5 puta više.

KI
kingtom
15:40 24.06.2023.

Kupim samo na akciji i samo ono što treba. Ako nije na akciji ne kupujem, upravo tako - rade budale od svih nas. Isto tako kupujem direktno od proizvođača, to preporučam svima.

LO
Lokić
17:02 24.06.2023.

Kojim privilegiranim umirovljenicima? Imam 42g staža i nisam privilegiran. Isto tako moram razmišljati što kupujem, i kako platiti režije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije