Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGOVORNI RADNICI

'Kada je pao Berlinski zid, nitko u DDR-u nije znao što bi s gastarbajterima'

Ilustracija
Foto: Getty Images
07.11.2019.
u 12:59

Izvan Njemačke je malo poznato da je i u DDR bilo "gastarbajtera". Oni su dolazili iz dalekih "bratskih" socijalističkih zemalja i zadatak im je bio da puno rade i ne upadaju u oči

Huong Trute sitne je građe. Žurno korača stubama prema svom malom restoranu u istočnonjemačkom gradiću Wernigerodeu. Na zidu visi jedna fotografija na kojoj je ova Vijetnamka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Fotografija je načinjena tijekom jedne rasprave o ulozi tzv. ugovornih radnika koji su zapošljavani na području bivše Istočne Njemačke.

Izobrazba u bratskom DDR-u

Danas 62-godišnja Huong 1976. iz Vijetnama je došla na rad u DDR. Godinu dana nakon rata u njezinoj domovini ovoj Vijetnamki pružila se prilika za stručnu izobrazbu u socijalističkoj Istočnoj Njemačkoj. "Odmah sam na to pristala, ali nisam znala što me čeka", kaže Huang Trute. U sklopu programa solidarnosti između dvije socijalističke zemlje, Huang je u Istočnoj Njemačkoj prvo završila stručnu školu za strojarske tehničare, a nakon toga i studiji inženjerske pedagogije, prenosi Deutsche Welle.

Gosti iz dalekih zemalja živjelisu u odvojenim domovima i nisu imali previše kontakta s domaćim stanovništvom. Unatoč tome Huong Trute i njezini zemljaci ovdje su se osjećali dobrodošlima. Susjedi su donosili cvijeće i voće u učenički dom.

Nakon završetka programa 1981. Vijetnamci su se morali vratiti kući. No DDR-u je nedostajalo stručnjaka zbog čega je sklopljen sporazum s Vijetnamom i ostalim socijalističkim zemljama o zapošljavanju radnika u Istočnoj Njemačkoj. Tako se Huong Trute zajedno s još tisućama sunarodnjaka 1987. vratila u DDR.

Zahlađenje

No atmosfera se promijenila. "Ljudi su nas izbjegavali. U trgovini su nas prodavačice promatrale odbojno. Gledali su nas kao da smo došli iz džungle. Topla srdačnost je nestala", sjeća se Trute. Ona i njezini kolege u jednoj tvornici za preradu tekstila osjećali su se izolirano. Vlasti su im čak prijetile izgonom u slučaju da se previše miješaju s lokalnim stanovništvom. Integracija je bila potpuno nepoželjna.

Kada je 1989. pao Berlinski zid, nikome nije bilo posve jasno kamo s ovim "ugovornim radnicima". Nitko im ništa ne govori, nitko se o njima ne brine. Mnogi su preko noći izgubili posao, a time i krov nad glavom. Među istočnim "gastarbajterima" zavladala je panika. "Bila sam potpuno očajna. Nisam znala što se događa. Vladala je atmosfera sudnjeg dana", prisjeća se Trute.

Sporazum o vraćanju

U idućim godinama vlada, sada ujedinjene Njemačke, svim se silama pokušava riješiti ugovornih radnika bivšeg DDR-a. U tu svrhu sa zemljama porijekla, među koje uz Vijetnam pripadaju i Mozambik i Kuba, potpisuju se sporazumi o vraćanju. Huong Trute, kao i većina njezinih zemljaka, ne želi natrag u tada još vrlo siromašni i nerazvijeni Vijetnam. Ona se udaje za jednog Nijemca i tako stječe pravo ostanka.

Mnogima se ova njezina odluka nije sviđala, što joj je otvoreno davano do znanja. Nakon pada Zida srela je jednog liječnika kojemu je često odlazila dok je radila. I on joj je otvoreno rekao da više ovdje nije potrebna jer DDR više ne postoji.

Sol u juhi jednog društva

Otvorena mržnja prema strancima na istoku Njemačke eksplodirala je 1992. u napadima na azilantske domove u Rostocku i Hoyerswerdi. Huong Trute napade je pratila na TV-u. "Moj suprug je plakao i ja sam mu tada rekla da bi za nas ovdje uskoro moglo postati neizdrživo i da ćemo možda morati napustiti zemlju", govori Trute.

Unatoč svemu ona ostaje u gradiću Wernigerode i otvara restoran s vijetnamskim i japanskim specijalitetima i osniva njemačko-vijetnamsko partnerstvo među gradovima. Preko organizacije dogovara razmjenu stručnjaka između Vijetnama i Njemačke. I u međuvremenu se ovdje osjeća dobro.

No i dalje vidi neke sličnosti između vremena nakon pada Zida i danas. "Promatram razvoj događaja sa zabrinutošću, ali se nadam da će oni koji su mi dragi ostati u većini tako da ne postane opasno. To si želim od sveg srca. Mi, stranci, sol smo u juhi ovog društva", kaže. Svoju vijetnamsku putovnicu zadržala je. Za svaki slučaj.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar dr. Evil
dr. Evil
13:19 07.11.2019.

Daleko si ti od kuće...

KO
Kolibri
19:33 07.11.2019.

Nestade mi komentar! Da ponovim: Njemacka je kulturna drzava i mi smo Hrvati ponosni sto smo u I i II svj. ratu bili na njemackoj strani, a ne na strani Rusa ubojica!

DU
Deleted user
14:19 07.11.2019.

..honeker i društvo u ddr-u su osuđeni za nedjela koja su činili a u hr.gazi loncar i ekipa su vertikala društva..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije