Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gašenje rafinerija – za radna mjesta strahuje tri tisuće ljudi

Posljednji incident ponovno je aktualizirao pitanje opstanka sisačke, ali i riječke rafinerije, koje ukupno zapošljavaju oko 3000 ljudi. U Ini tvrde kako se ulaganja neće zaustaviti, no već je sada konkurent rafinerija u Bosanskom Brodu.
18. siječnja 2010. u 18:19 2 komentara 3 prikaza
požar
Foto: Arhiva VL

Posljednji incident ponovno je aktualizirao pitanje opstanka sisačke, ali i riječke rafinerije, koje ukupno zapošljavaju oko 3000 ljudi.

Uložiti dvije milijarde eura

Slavko Linić, nekadašnji šef NO-a Ine, upozorava kako je ključna odluka MOL-a, mađarskog vlasnika te naftne kompanije, o drugoj fazi modernizacije koja bi obje rafinerije trebala učiniti profitabilnima.

– Bez tog ulaganja za koje su potrebne dvije milijarde eura upitno je hoće li one opstati. Hrvatske rafinerije dobile su veliku konkurenciju ruskim ulaganjem u rafineriju u Bosanskom Brodu – rekao je Linić. S druge strane, MOL, nastavio je, ima razvijene rafinerije u Slovačkoj i pitanje je jesu li mu ove u Hrvatskoj potrebne. Krivnju za nastalu situaciju Linić svaljuje na hrvatske ministre (sadašnje i bivše), osobito Šukera i Polančeca, koji su bili, odnosno jesu na čelu NO-a Ine, ali i Tomislava Dragičevića, bivšeg šefa uprave naftne kompanije.

– Da je hrvatska strana odgovorna, poticala bi drugu fazu modernizacije, ali ona u rafinerije nije ulagala ni kad je bilo novca – optužuje Linić. Napominje da bi se, osim gubitka radnih mjesta, gašenjem tih rafinerija opteretio i uvoz jer nije isto uvoziti naftu ili naftne derivate koji su znatno skuplji. I Davor Štern, bivši šef Ine, objašnjava kako je svaka rafinerija profitabilna u radijusu od 400 kilometara, a između sisačke i one u Bosanskom Brodu samo je 200 kilometara udaljenosti.

Veći pobol od karcinoma

– Da je rafinerija u Sisku već bila modernizirana, Rusi nikada ne bi ulagali u BiH – rekao je Štern. Subotnji požar u Rafineriji bio je pak jedan od manjih, poput desetak sličnih lani, tvrdi se u priopćenju Sisačke eko akcije. U Ini kažu kako su požar dočekali pripravni. Međutim, da dođe do iznenadnog požara, ugroženi bi bili ne samo ostali pogoni u Rafineriji nego i stambena zona u blizini. Stanovnici Capraga i drugih naselja ionako trpe smrad, a djeca mahom boluju od bronhitisa i astme. U naseljima poput Galdova pobol od malignih bolesti znatno je viši od ionako povišenog prosjeka oboljenja u Sisku u odnosu na ostale gradove. Siščani su u stalnom strahu od havarije i požara na rafinerijskim pogonima. Radovi na modernizaciji Rafinerije su u tijeku, premda im je završetak odgođen, ali, prema tvrdnjama Ininih dužnosnika, modernizacija se neće zaustaviti.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • -obrisani-:

    Po svemu sudeći ovaj požar je bio probni. Mađari će morati nekako opravdati gašenje rafinerija. Tako, blok po blok se demontira svaki izraz suverenosti. Gasi se svaka imalo profitabilnija proizvodnja. Poljoprivreda nam je masakrirana, metaloprerađivačka industrija davno, brodogradnju upravo demontiraju ... prikaži još! i gase, tekstilna je u bankrotu, more smo predali talijanima.Ili što bi rekao Vontin sin Predsjedniče, što je ostalo?

  • icey:

    bude ona radila još desetke godina sve dok se ne dogodi veća katastrofa,a vladi nije stalo,kao ni mađarima,oni ne žive u sisku ...