Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Katalonski unionisti: Mi smo većina koju žele ušutkati

Protivnici neovisnosti kažu kako ih se u medijima ignorira, a njihovim pristašama prijeti. Kao glavni argument za ostanak navode gospodarstvo.
10. listopada 2017. u 18:17 6 komentara 413 prikaza
Španjolska
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Iako se posljednjih dana čini da Katalonija po pitanju svoje neovisnosti “diše kao jedan”, da su stanovnici ujedinjeni idejom kako ova pokrajina treba nastaviti kao samostalna država, a ne dio Španjolske, to je potpuno kriva slika. Naime, katalonsko društvo podijeljeno je popola u ovoj ideji, a koliko Katalonaca podržava samostalnost, toliko ih i ne želi izlazak iz Španjolske.

Europska unija EU u grču Belgija, Južni Tirol... Ovo su regije koje bi mogle mijenjati europsku političku kartu

Ova druga polovica mahom nije glasala na referendumu, i to je razlog zbog čega rezultati neformalnog izjašnjavanja govore o 93 posto glasova za izlazak iz Španjolske.

Bolje nam je u Španjolskoj

No koliko god aktivni bili zagovornici neovisnosti, podjednako su organizirani i Katalonci koji ne žele rascjep države, a njihovi najglasniji predstavnici okupljeni su u udruženju Societat Civil Catalana (SCC), odnosno Katalonsko civilno društvo. – Nas nazivaju utišanima. Katalonci smo koji se protive samostalnosti, koji drže da je cijeli niz razloga zašto je bolje ostati u zajedničkoj državi. No do nas mediji mahom ne dolaze, naše stavove se ignorira, našim pristašama secesionisti nerijetko prijete, kaže Mariano Goma Ortego, poznati katalonski intelektualac i humanist koji SCC vodi od prošle godine.

Prema tvrdnjama aktivista SCC-a, cijeli je niz razloga zbog kojih Katalonija ne bi trebala postati samostalna država već nastaviti put u okviru Španjolske. Točno je, tvrde, kako je Katalonija najbogatija regija i kako bi u slučaju samostalnosti porezi ostajali u Barceloni, no pitanje je koliko bi se poreza moglo ubrati jer bi, kažu, prodaja znatno pala.

prosvjed Barcelona Duboko podijeljeni Veliki prosvjed protivnika neovisnosti u Barceloni

Na malom tržištu kakvo je katalonsko tamošnji proizvođači ne bi imali dovoljno prostora, a na tržište ostatka Španjolske više ne bi mogli tako lako računati. Ostali dijelovi zajedničke države okrenuli bi se dobavljačima iz okruženja iz svojevrsnog revolta, ali i zbog činjenice kako bi katalonski proizvodi znatno poskupjeli zbog carina. Naime, pokrajina ne bi automatski bila primljena u Europsku uniju, i to bi otežalo trgovanje ne samo s Madridom već i s gotovo svim zemljama Europe. Ovo bi, kažu, u konačnici, pokrenulo veliki udar na katalonsku privredu, zatvaranje tvrtki i obrta, veliki val otpuštanja...

 | Autor :

Nigdje postavljanje granica i razdvajanje nije donijelo dobrog rezultata, a vidi se to i po ovome što Britanci prolaze pri Brexitu. A pri tome treba imati na umu kako je Britanija stabilna država koja postoji već stoljećima, sa svojom jasno definiranom pozicijom na globalnoj karti. Katalonija bi se tek trebala izboriti za neko priznanje, a veliko je pitanje kada bi i na koji način do njega došlo, kažu u SCC-u.

Žele da ih se čuje

Kolika je doista snaga SCC-a, vidjelo se proteklog vikenda u Barceloni kada su na ulice glavnog katalonskog grada izašle stotine tisuća prosvjednika sa španjolskim zastavama u rukama podržavajući jedinstvo zemlje. Uz njih, pojavile su se i stotine Katalonaca odjevene potpuno u bijelo koji žele dijalog, a ne sukobe između dvaju strana. – U ovome trenutku milijun i pol zagovornika samostalnosti ne uzima u obzir mišljenja ostalih Katalonaca, a oni su većina. To nije demokracija – poručio je na skupu Alex Ramos, još jedan od istaknutih članova SCC-a.

Katalonski čelnik Veliki emotivac i sin slastičara: tko je čovjek koji zagorčava život Madridu

Dan nakon održanog skupa, u potpunosti su se ostvarila strahovanja koje su zagovornici ostanka Katalonije najavljivali. Francuska je potvrdila kako će Katalonija, u slučaju stjecanja nezavisnosti, automatski biti izbačena iz Europske unije. – To je ono čega se treba bojati. Gubitak slobodnog tržišta, gubitak poslova, gubitak radnih mjesta. Ne smijemo si to dopustiti – tvrde u SCC-u.

S druge strane Carles Puigdemont, lider onih koji traže neovisnost, ponovio je da će Katalonija primijeniti zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti ako referendum pokaže da je većina glasača za takvu opciju. – Proglašenje neovisnosti, koje mi ne nazivamo “jednostranim”, predviđeno je zakonom o referendumu kao primjena rezultata. Primijenit ćemo ono što nalaže zakon – rekao je katalonski lider za televizijski kanal TV3.

Španjolski premijer Mariano Rajoy izjavio je pak u intervjuu za njemački Die Welt kako Španjolska neće biti podijeljena. – Španjolska apsolutno neće biti podijeljena. Nacionalno jedinstvo će biti sačuvano. Učinit ćemo sve što nam zakon osigurava da to zajamčimo – poručio je španjolski premijer Rajoy.

Polarizacija društva u Kataloniji dosegla je nezamislive razmjere. Zagovornici i protivnici samostalnosti najbogatije španjolske pokrajine gledaju se sada već s neskrivenom mržnjom i samo je najmanja iskra dovoljna da pokrene sukobe između dvaju grupa. A u takvim okolnostima, svaki pregovori i dogovori postaju gotovo nemogući.   

vježba Milan Ivkošić Zagrebački srednjoškolac jedini ‘terorist’ kojem je Europa spriječila ulazak BORISLAV RISTIĆ Neovisnost Katalonije nije cilj, nego sredstvo   Španjolska TJEDNI PREGLED Španjolska Vlada kopira Slobodana Miloševića
Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijuna eura
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Gustirna:

  Zar nije katalonske komunisticke krvnike generalisimus franko porazio...vikali su kao i milojica "no pasaran"...a kad tamo generalisimus je pasarirao...i milojica pao...

 • aabbcc:

  Mi smo većina ....! Nije posteno, zasto su prespavali referendum ?

 • Avatar UHROAP
  UHROAP:

  vojvodina.. sandzak i bugarski dio.. kojeg su silovanjem i klanjem oteli.. se oslobada od terorista! Uzalud im sto priznaju kosovo.. nema eu a ovo puse svakako!