Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poraz zakona

Fuchsu leđa okrenuli i stranački kolege na saborskom odboru

'06.07.2011. Zagreb, Hrvatska - Uz zvukove udaraca u bubanj djelatnici filozofskog  fakulteta u Zagrebu danas su stupili su strajk. Obustavom nastave koju organizira sindikat Akademska solidarnost pro
'Petar Glebov/PIXSELL'
06.07.2011.
u 19:00

Počelo je sa štrajkom na Filozofskom, nastavljeno je izglasavanjem blokade na Sveučilištu u Zagrebu, a završeno na Odboru za obrazovanje

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs doživio je gadan poraz. Nakon što su mu zbog spornih zakona na Sveučilištu u Zagrebu izglasovali blokadu na jesen, a Filozofski fakultet u Zagrebu od jučer ujutro stupio u štrajk, udarac su mu zadali i njegovi stranački kolege i koalicijski partneri Andrija Hebrang, Ivanka Roksandić i Milorad Pupovac. I to na saborskom Odboru za obrazovanje, na kojem se jučer prvi put raspravljalo o paketu zakona o znanosti i visokom obrazovanju. Oporba je zatražila povlačenje zakona iz procedure, vladajući da se pokuša postići konsenzus i da se o zakonima pokušaju usuglasiti na tematskoj sjednici. A sve s ciljem da zakoni nikada i ne dođu na saborsku sjednicu.

Bez kvoruma

Jer nakon što je odbijen prijedlog oporbe njihovi su članovi napustili sjednicu, pa odbor više nije imao kvorum za donošenje zaključaka. A bez stajališta Odbora za obrazovanje nije moguće održati raspravu na plenarnoj sjednici. Drugim riječima, od spornih Fuchsovih zakona nema ništa prije jeseni, a vjerojatno niti tada.

– Razlike oko tih zakona su prevelike da bi ih se pokušalo mijenjati kroz čitanja. Zato prestanimo s kampanjom i forsiranjem – jasan je bio Pupovac. Da je "sveučilišni lobi" u Saboru prejak, bilo je jasno i nakon Hebrangovih riječi koji se između funkcije zastupnika HDZ-a i sveučilišnog profesora jučer ipak priklonio onoj drugoj te poručio da bi trebalo nastaviti s usklađivanjem. Jedna od rijetkih koja je zakone branila bila je šefica Instituta Ruđer Bošković. Ramljak je i jedina upozorila na činjenicu da su se gotovo svi na odboru osvrnuli na nedovoljno financiranje visokog obrazovanja i znanosti, što je i točno, ali nisu spomenuli i činjenicu da novac curi na sve strane, što je pokazao i nalaz državne revizije. Dođe li do povlačenja zakona, bit će to velika pobjeda Sveučilišta u Zagrebu koje je zbog zakona već najavilo blokadu nastave na jesen, ali i Filozofskog fakulteta koji je jučer pet sati prije početka sjednice odbora počeo sa štrajkom.

Kaos na fakultetu

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu jučer je bio pravi kaos i nitko nije mogao dati precizne odgovore na brojna pitanja novinara. Jedino se znalo da će, ne povuku li se sporni zakoni iz procedure, štrajk trajati do 21. srpnja, kada će se otići na zasluženi godišnji odmor. Bubnjevi su prolaznicima signalizirali da na fakultetu nije običan radni dan. Dok su predstavnici Akademske solidarnosti i Plenuma još jednom istaknuli da su predloženi zakoni njima neprihvatljivi, dio studenata je, posebno na Odsjeku povijesti umjetnosti čiji su profesori radili, obavljao svoje redovite obveze.

– Nemamo izbora, ono što neće biti sada, održat će se na jesen. Problem imaju studenti koji nisu iz Zagreba – kazala nam je skupina studenata fonetike koji su čekali konzultacije. Predrag Marković, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na Filozofskom fakultetu, koji se protivio štrajku, pretpostavio je da svih 400 njegovih članova radi, ali je dodao da štrajk nikomu nisu zabranjivali.

Komentara 13

AN
antimafia
09:07 07.07.2011.

Na studij u AUT ili DE i nemaš problema, a dobiš značajno kvalitetnije, svjetski priznato obrazovanje. Recimo u Njemačkoj su školarine sića, reda veličine 200eura.

Avatar guten_tag
guten_tag
19:35 06.07.2011.

koji \"krvavi laktovi \" za svaku drugu kunu u profesorskim džepovima kako je utvrdila državna revizija .

TO
tomtom
00:50 07.07.2011.

Znaci i dalje cemo imati drzavu u drzavi? Instituciju koja zivi od proracuna i nikome nije odgovorna osim samima sebi! Kao nekada JNA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije