Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Parlamentarni izbori 2011

Friščić: Bilo bi neodgovorno da su izbori bili za vrijeme prosvjeda

Vladajuća koalicija dogovorila je da će se parlamentarni izbori održati 4. prosinca. Samo pet dana poslije bit će potpisan pristupni ugovor Hrvatske i Europske unije.
15. srpnja 2011. u 16:24 105 komentara 6 prikaza
hdz, izbori, hss (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Parlamentarni izbori održat će se 4. prosinca. Nakon višemjesečnog natezanja oko datuma premijerka Jadranka Kosor nakon sat i pol dugog sastanka sa svojim koalicijskim partnerima HSS-om, SDSS-om i manjincima napokon je rekla kada će građani Hrvatske na birališta.

– Napravili smo ogroman posao, priveli kraju pregovore, morali proći teške trenutke. Bilo je puno predrasuda, mnogi nisu vjerovali, većina nije vjerovala i zato želim zahvaliti kolegama u vladajućoj koaliciji na stalnoj i prijateljskoj potpori. Da toga nije bilo, ova vlada ne bi izdržala – poručila je premijerka.

Dodala je i kako im sada još predstoji donošenje odluke o raspuštanju Sabora. Kada bi se to točno trebalo dogoditi, znat će se nakon godišnjih odmora, na početku rujna. Uvjerena u izbornu pobjedu, premijerka je otvoreno priznala i kako računa na suradnju sa svojim sadašnjim koalicijskim partnerima i nakon izbora, ali HDZ će na izbore sam, bez koalicijskih partnera.

– Do sada smo teško radili da bismo ispunili povijesni cilj. Svi mi koji ovdje sjedimo pokazali smo da znamo raditi kao tim u najtežim trenucima. I prije toga donijeli smo teške odluke poput one o arbitražnom sporazumu. Želimo raditi i kao tim i nakon izbora – poručila je Kosor.

Šef HSS-a Josip Friščić istaknuo je kako je današnji dogovor o datumu dokaz da je ova koalicija spremna podnijeti račun za sve učinjeno.

– Bilo bi neodgovorno da je Vlada raspisala izbore za vrijeme proljetnih prosvjeda. Da su to tada učinili, pitanje je kada bi pregovori uopće bili završeni – rekao je Friščić.

– Do danas se vodila kampanja oko datuma, sada više za to nema razloga. Od danas, što se nas tiče, ostale su dvije stvari za napraviti. Prvo da se završe poslovi sa zakonodavnim okvirom kako bi posao s EU mogao biti priveden kraju i drugi posao koji je zajednički svim strankama: da se počnemo pripremati za izbore. Nadam se da će pripreme dobiti drugačiju dimenziju nego su je imale do sada i da će sve stanke biti fokusirane na prave izazove ovog društva i građana – rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Izbori će se održati pet dana prije potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom, 9. prosinca, ali i prije referenduma koji se mora održati najkasnije mjesec dana nakon potpisivanja sporazuma, prema Deklaraciji o pristpanju EU. Premijerka se mjesecima uporno zalagala da se referendum održi prije izbora, ali je na koncu od toga odustala. 

– Vladajuća većina ima pravo odraditi datum izbora, ali termin je loš za hrvatske građane. Izbori 4. prosinca znače da će jedna vlada i njena većina donijeti proračun, a moguća druga morat će ga provoditi – komentirao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Zakazivanje izbora pet dana prije predviđenog datuma potpisivanja pristupnog ugovora s Europskom unijom predsjednik HNS-a Radimir Čačić ocijenio još jednim neodgovornim potezom aktualne većine.

– Ovo još jednom pokazuje da je HDZ neodgovoran i da je voljan sve u Hrvatskoj žrtvovati da bi se još koji dan održao na vlasti. Potpisivanje ugovora s EU i referendum će se održati u situaciji kada Hrvatska neće imati pravu vladu. Međutim, ni to neće pomoći HDZ-u – rekao je Čačić.

Referendum o pristupanju EU morat će se održati najkasnije 9. siječnja, a raspisat će ga predsjednik Republike Ivo Josipović

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • saad:

    Vidicemo sto ce se dogoditi sa Svudrijskom Valom?

  • Misericordia:

    4. prosinca - izbori. 6. prosinca - Sv.Nikola. Dragi Sv.Nikola, ne trebaš mi napuniti čizmicu slatkišima, ali molim te, uzmi čizmicu dva dana ranije, i daj jedan dobar vritnjak HDZ-u i njihovim dodvornicima. Hvala Sv.Nikola, voli te puno tvoja M.

  • yocko:

    a koji to ogroman posao su napravili sem što su opljačkali državu ?