Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Freelanceri u Hrvatskoj: Sami smo sebi šefovi!

naslovnica
Autor
Sandra Golemac
09.03.2015.
u 00:07

Ana Badurina (26) dala je otkaz i postala freelancer, odnosno, nezavisni profesionalac.

Kada je ostavila siguran posao u jednoj školi svi su je smatrali - nestabilnom. A egzistencija? Zdravstveno osiguranje? Mirovinsko? Fiksna mjesečna plaća? Plaćeni godišnji odmor?

Pitanja su to kojima su je svakodnevno obasipali.

Ljudima, kaže, jednostavno nije bilo jasno. Radila je prije i kao honorarac u školama i na fakultetu, sjedila od 9 do 17 sati na istome mjestu, među istim kolegama, svaki dan. Nije imala vremena za ono što voli. Htjela je raditi kao književna prevoditeljica. Zato je 36-godišnja Ana Badurina dala otkaz i postala freelancer, odnosno, nezavisni profesionalac.

Otad ima slobodu, sama je sebi šefica, nema radno vrijeme, sama određuje svoju cijenu i ima svoj mir.

– Ponekad neprekidno prevodim knjigu i po 12 sati. To je moguće kad imate radne uvjete koji vam odgovaraju. Sretna sam jer uživam u poslu koji radim. No, ima to i negativnih strana. Nakladništvo je, nažalost, na koljenima pa su isplate neredovite. Nema godišnjeg odmora, radim i na blagdane, sve je na mojim leđima, a ovisim o ponudama koje dobijem ili na njih naiđem - istaknula je Ana te dodala da joj je mirovina - apstraktan pojam.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Komentara 4

TH
than
01:05 09.03.2015.

Pa realno sve je kako se uzme. U ovoj drzavi je mirovina svima apstraktan pojam. Nije valjda da su neki povjerovali Mrsicu da mirovinski sustav nije pred kolapsom, a mirovine se slucajno isplacuju iz zaduzivanja ? Pa koji bi to ministar u vladi ikada rekao da je takvo nesto u kolapsu ?!?!

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
04:10 09.03.2015.

Free lance photographer is not same as free lance journalist. Free lance photographer is very demanding and dangerous, and well paid. I bean one of them. while journalist will gather information from photographers .

NE
Nepokolebljiv
12:18 09.03.2015.

Freelancer ili samostalni je jedino izraz povjerenja u samoga sebe i radne sposobnosti, otvara pristup u vise pravaca a ne biti obavezan samo jednom poslodavcu kome se tada duguje ekskluzivnost. Bravo! Sretno u karijeri!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije