Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi pokušaj

Franky Zapata u nedjelju opet leti preko La Manche na svojoj letećoj dasci

Franky Zapata
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
30.07.2019.
u 23:07

Zapata prošlog tjedna nije uspio preletjeti La Manche jer je promašio platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom

Francuz Franky Zapata poznat kao "leteći čovjek" koji prošlog tjedna nije uspio preletjeti kanal La Manche na svojoj letećoj dasci, ponovo će to pokušati u nedjelju, doznaje se u utorak od njegova okružja.

Poletjet će "ujutro po planu", s istog mjesta kao i u četvrtak prošlog tjedna, blizu plaže Sangatte, na sjeveru Francuske, dodaje se.

Cilj mu je preletjeti kanal sve do Zaljeva sv. Margarete na engleskoj strani, na visini od 15 do 20 m, stojeći na svom izumu.

Zapata prošlog tjedna nije uspio preletjeti La Manche jer je promašio platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom.

Zapata, koji je 'zarobio' pozornost javnosti 14. srpnja leteći iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti na dan kada je prije 110 Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

Na francuski nacionalni praznik tijekom vojnog mimohoda u Parizu, Zapata je već ponudio svijetu futuristički spektakl. S puškom u rukama preletio je nekoliko desetina metara iznad tla na vlastitom izumu za koji kaže da je '100 posto razvijen u Francuskoj".

Njegov Flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je peterima mini turboreaktorima koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom od desetak minuta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije