Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analitičar za BBC

'Moguće je da su otmičari Salopeka prodali ISIL-u i da je prebačen u Libiju'

egipat policija
Foto: Reuters/PIXSELL
13.08.2015.
u 12:19

Moguće je i da je preko granice prebačen u Libiju gdje ne postoji efikasna nacionalna vlada

Iako još nema službene potvrde da je Tomislav Salopek ubijen, njegova otmica pokazuje novi opasan trend razvoja sigurnosnih pitanja u Egiptu, za BBC je rekao analitičar za sigurnost Frank Gardner.

Dok je sjeverna polovica Sinajskog poluotoka dom nasilnih džihadista posljednjih nekoliko godina, ovo je prvi put da je stranac otet u Egiptu i to u predgrađu Kaira, glavnoga grada.

Skupina koja je presrela vozilo u kojem je bio Tomislav Salopek 22. srpnja tvrde da su im preci beduini. Moguće je da je Salopek tada prodan ISIL-u, smatra Garnder.

Egipatske vlasti pokrenule su mahnitu potragu za Hrvatom, navodi BBC, no bilo je nemoguće pretražiti široko nenaseljeno područje egipatske pustinje gdje su ga mogli sakriti. Moguće je i da je preko granice prebačen u Libiju gdje ne postoji efikasna nacionalna vlada.

Međutim, što god bila točna informacija, imat će dugosežne posljedice na egipatsku sposobnost privlačenja stranih investicija. 

>> Francuska tvrtka za koju je radio Salopek razmišlja o povlačenju iz Egipta

Komentara 7

ZA
zajec
19:53 13.08.2015.

samo je pitanje vrijemena ,kada ce narod u egiptu je vec odavno,ali i vojska se okrenuti protiv generala sisija i bit ce tada kao u rumuniju,a svi znamo kako je to zavrsilo, jer narod je za sisija, a vrh vojske je ucinio vojni udar sa velikom greskom i ogromna vecina je stalno uz sisija moralno i samo se ceka momenat kada ce narod i u vojsci imati saveznika i svoju odlucnost protiv sisija i za legitimnog Mursija kao predsjednika

GL
glasno
19:55 13.08.2015.

Egipat uopce nije siguran, u narodu je takav gnjev i bijes na vojnu diktaturu,da slutim da ce biti mnogo krvi,ali narod ce pobjediti

Avatar annex
annex
13:49 13.08.2015.

napalm je jedino rješenje za kalifat. sve što izađe iz vatrenog obruča eliminirati kao stoku u toru do zadnjeg. libija, sirija, gdje god je tzv. islamska država. ne birati sredstva, spol niti dob. uništiti sve što se miče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije