Naslovnica Vijesti Hrvatska

Franjo Tuđman "vraćen" na Pantovčak!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postavila je među hrvatske velikane u prizemlju Vile Zagorje poprsje Franje Tuđmana koje je u bunkeru bilo 20 godina
19. veljače 2016. u 17:11 175 komentara 5184 prikaza
franjo tuđman bista
Pogledajte galeriju 1/4

Dvadeset godina, točno je toliko prošlo od kada je ugledni hrvatski kipar Kruno Bošnjak izradio poprsje dr. Franje Tuđmana i poslao ga Uredu prvog hrvatskog predsjednika. Bošnjak je bio prijatelj s Tuđmanom te je njegovo djelo završilo kao poklon na Pantovčaku.

Dok je bio živ Tuđman "svoju" bistu nije, naravno izlagao, te je ostala spremljena među ostalim "protokolarnim poklonima". U vrijeme dva mandata predsjednika Stjepana Mesića i mandata Ive Josipovića za bistu nije bilo mjesta u prizemlju Vile Zagorje na Pantovčaku, gdje se inače nalaze izložene skulpture, poprsja i biste hrvatskih velikana. Mjesec dana nakon useljenja sadašnje hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović na Pantovčak, uklonjena je bista Josipa Broza Tita izrađena u mramoru te poslana u Muzeje Hrvatskog zagorja u Kumrovec.

Umjesto Tita, nakon jedanaest mjeseci, sada među hrvatske velikane, po prvi put "na svjetlost dana" iz bunkera u podrumu izvađeno, stiže i poprsje Tuđmana, 20 godina nakon što je izrađeno. U subotu će predsjednica RH svečano otkriti poprsje Franje Tuđmana, koje sada stoji ondje gdje i pripada, u društvu s kraljem Tomislavom, banom Ivanom Mažuranićem, Josipom Jurajem Strossmayerom, Antom Starčevićem, Stjepanom Radićem i Alojzijem Stepincem.  

>>Tuđman je Titovom bistom isticao da je Hrvatska antifašistička zemlja

>>U Požegi otkrivena spomen bista dr. Franji Tuđmanu

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • mobitel20:

    Brao za Kolindu !

  • Avatar banovina
    banovina:

    Franjo da nije bilo tebe i da je ljevica vodila Hrvatsku državu tijekom devedesetih, i dan danas bi bili još pod srpskom okupacijom..