Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETVRTO OVOGODIŠNJE PUTOVANJE

Franjo prvi papa u povijesti na tlu Sjeverne Makedonije

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
03.05.2019.
u 17:54

Franjo će biti drugi papa koji pohodi Bugarsku poslije svetog Ivana Pavla II. koji je u toj državi sa sedam milijuna stanovnika u kojoj ima samo jedan posto katolika (oko 70.000) bio 2002., a apsolutno prvi papa u Sjevernoj Makedoniji gdje od dva milijuna stanovnika ima manje od jedan posto, odnosno oko 15.000 katolika.

Franjo će biti prvi papa u povijesti koji pohodi prostore Sjeverne Makedonije. Bit će u Skoplju 7. svibnja. Na svoje četvrto ovogodišnje putovanje i 29. u svom pontifikatu, papa Franjo kreće 5. svibnja u Bugarsku i Makedoniju. U Sofiji će biti 5. i dio 6. svibnja, a u gradiću Rakovskom (6. svibnja) nedaleko Plovdiva, dok će 7. svibnja biti u Skoplju. Ovaj pohod je u duhu svetog Ivana XXIII., koji je u Bugarskoj kao mons. Roncalli bio između dva svjetska rata kao vatikanski predstavnik i njegov desetgodišnji boravak u toj zemlji se pamti i obilježava, te u duhu svete Majke Terezije, rođene Skopljanke.

S novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici, a posebno s onima koji će na tom putovanju biti u papinu zrakoplovu (među ostalima i potpisani dopisnik Večernjeg lista bit će u papinu zrakoplovu i izvještavati i s video zapisima), razgovarao je šef vatikanskog ureda za tisak Alessandro Gisotti.

Franjo će biti drugi papa koji pohodi Bugarsku poslije svetog Ivana Pavla II. koji je u toj državi sa sedam milijuna stanovnika u kojoj ima samo jedan posto katolika (oko 70.000) bio 2002., a apsolutno prvi papa u Sjevernoj Makedoniji gdje od dva milijuna stanovnika ima manje od jedan posto, odnosno oko 15.000 katolika. Tijekom tog važnog pohoda Franjo će se 12 puta obratiti žiteljima te dvije države i svijetu. U Skoplju će papa Franjo nakon pozdrava sa šefovima države i vlade, imati susret s predstavnicima civilnog društva i diplomatima kojima će se obratiti, a zatim će pohoditi memorijalnu kuću Majke Terezije. U Skoplju će se papa Franjo sastati i s nekim članovima obitelji Majke Terezije. Nakon toga će na Trgu Makedonija predvoditi misu.

Poslije podne će se papa Franjo u Skoplju sastati sa čelnicima katolčke, pravoslavne i muslimanske vjerske zajednice, a zatim s mladima i s redovnicama i redovnicima. Uvečer se zrakoplovom vrača u Rim i Gisotti nas je već upozorio kako će konferencija za novinare s Papom trajati kratko, oko 30 minuta, zbog kratkog trajanja putovanja.

Dvije države imaju večinsko pravoslavno stanovništvo (u Bugarskoj 87 posto, a u Makedoniji 65 posto pravoslavaca i 33 posto muslimana), ali i treća država, Rumunjska, koju će pohoditi koncem lipnja ima većinsko pravoslavno pučanstvo. Franjo pridaje veliku važnost ekumenskim susretima. Predviđena je i velika prisutnost pravoslavnih predstavnika i vjernika na susretima s Papom. Na molitvi za mir u Sofiji, primjerice, bit će pravoslavni dječji zbor, a jedno dijete pravoslavne vjere će zapaliti svijeću mira.

Zbog djela koja je kao apostolski delegat mons. Roncalli počinio tijekom svoga boravka u Bugarskoj, Bugari ga nazivaju i “Bugarski papa”. Upravo je njegovom zaslugom u Rakovskom, gdje živi najveći broj katolika, poslije potresa 1928. obnovljena crkva sv. Mihovila Arkanđela. U Rakovskom se nalazi i centar za izbjeglice koji će Papa posjetiti.

Hoće li biti kakvih reakcija Srpske pravoslavne crkve na pohod pape Franje Sjevernoj Makedoniji čija se Pravoslavna crkva proglasila još 1967. neovisnom? Gisotti kaže kako Vatikan nije dobio takve naznake, a papina je ekumenska misija.

Polovicom osamdesetih godina u povodu svetih Čirila i Metoda (njihov dan se obilježava 24. svibnja i svake godine tim povodom u Vatikan papi dolaze delegacije Bugarske i Makedonije) je u vatikanskim muzejima održana izložba makedonskih ikona. Tada sam pitao organizatore nije li to nekom vrstom priznanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve. To pitanje izazvalo je prekid ekumenskih razgovora koji su se svake godine održavali u Bariju, a tadašnji vatikanski ministar vanjskih poslova kardinal Casaroli morao je otputovati u Atenu kako bi tamošnje pravoslavne čelnike uvjerio da Vatikan nije priznao makedonsku autokefalnost. Sada sam Gisottija pitao može li se ponoviti tako što, odnosno ne samo Srpska već i Grčka pravoslavna crkva bi mogle reagirati na pohod Franje Skoplju. Gisotti drži kako se prosvjedi neće ponoviti, putovanje pape Franje je ekumensko, a cijene ga i u pravoslavnom svijetu.

Pogledajte i video: Papa Franjo u Abu Dhabiju

Komentara 9

PL
@ploto@
18:26 03.05.2019.

Voli se on klatarat po svijetu ,kao estradna zvijezda na turneji.Kažu zlobnici da je najviše njegovih sljedbenika u nevladinim udrugama iz Otvorenog društva.

FU
furest
20:01 03.05.2019.

da nije dobi zadatak da uoci izbora za predsjednika makedonije podrzi nekoga

LA
LažacMercedes7000mj
19:03 03.05.2019.

Zašto samo u Sjevernu, a ne i Južnu Makedoniju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije