Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biografija

Franjo – papa s kraja svijeta 
koji je uvijek govorio istinu

'papa_nnn_unu_220413'
''
23.04.2013.
u 11:14

Od 19. travnja na kioscima knjiga o novom poglavaru Katoličke crkve za 19,90 kuna u izdanju Večernjeg lista

Pred vama je, poštovani čitatelji, reakcija novinara i kršćanskog vjernika (uz to i teološki obrazovane osobe) na epohalni događaj izbora prvog pape iz Latinske Amerike, prvog s južne polutke, prvog pape isusovca, prvog pape izvan Europe nakon 1272 godine i prvog pape koji je uzeo novo papinsko ime nakon 1100 godina. Dakle, odgovorio sam na potrebu da ovaj događaj pretvorimo u lijepu uspomenu i korisno štivo koje ćete moći sačuvati kako biste pozitivnim mislima ili molitvom doprinijeli odgovornosti kakvu je na sebe natovario papa Franjo.

Napisao sam knjigu na temelju poznavanja papine biografije i društvenog i političkog konteksta iz kojeg dolazi dao joj naslov \"Franjo – papa s kraja svijeta\". Predao sam je izdavaču na Uskrs, a na kioscima je od 19. travnja po cijeni od 19,90 kuna. Umišljam si da će planuti jer ili je Crkva dobila velikoga papu ili je Hollywoodu promaknuo izuzetan glumac.

Ja ostajem kod prve konstatacije. Budući da papu poznajem, s obzirom na to da je stvorio sustav u kojem sam se 1980-ih obrazovao uz pomoć isusovaca (gdje je rektor bio i otac Bergoglio), te imajući u vidu sve što je papa napravio za dobrobit sirotinje, Crkve i demokracije u Argentini, jamčim da njegova misija neće ostati samo na imenu \"Franjo\", odnosno vjerujem da se Crkva i svijet opet moraju prisjetiti one logike ljubavi, praštanja i darivanja koja se ne smije ukalupiti u logiku profita, moći, netolerancije i nasilja.

Zahvaljujući Večernjem listu, koji je pokazao sluh za vijest koja je obradovala sve, naročito katolike u Hrvatskoj, BiH i drugdje kamo će ova knjiga stići, nudim osnovne podatke novoga poglavara Crkve, sažetak njegove misli, dokumente o papinim prvim gestama i porukama koje su nas oduševile, reakcije hrvatskih (nad)biskupa i kardinala te drugih uglednika, neka razmišljanja o tome kakvu je Crkvu stekao i što od pape očekujemo. Na kraju donosim i osobni osvrt jer sam zahvalan i kao novinar i kao kršćanin i kao teolog koji je stigao iz iste zemlje odakle je papa, iz daleke Argentine, \"s kraja svijeta\", kako je papa kazao na Trgu svetoga Petra nakon što je izabran, gdje se talilo srce čovjeka koji je pobudio toliko nade u ljudima koji su izmučeni ravnodušnošću svijeta priviknutog na zlo oko sebe.

Ovaj novinar svjedoči kako se kardinal Bergoglio najviše bavio neodrživošću stanja priviknutosti na sve loše u svijetu, stanja ravnodušnosti u kojoj više nema ni ljutnje pa ni žalosti nad nepravdom. Papa se nije bojao i uvijek je govorio istinu. Crkva se očito ne snalazi u situaciji rasapa povijesne i političke potke na kojoj je stoljećima počivala kao institucija moći i promašuje niz prilika da u tome uspije. No, razloga za nadu ima. Sve je više glasova koji ustaju protiv ovakva stanja: tekstovima, govorom, udruživanjem. Zato sam odlučio složiti ovu knjigu u čast pape po mjeri Boga – Franje. On je dokaz da možemo i trebamo drugačije i da ponekad u tome uspijevamo.

Ako ništa drugo, moramo znati da se Isusova škola prijateljstva događa među nama. To je prijateljstvo koje se ovoga trenutka širi knjigom, a može, budete li odvažni prihvatiti ispruženu ruku pape Franje, učiniti ovaj svijet boljim mjestom za život.

 

>>Papa Franjo sasvim osobno!

>>Pilsel: Papa je skroman i umiljat, ali s čvrstom rukom

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije