Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.05.2015. u 11:45

Papa Franjo omogućava ženama da ne žive u osjećaju grijeha

U vrijeme Svete godine milosrđa, koju je papa Franjo proglasio od 8. prosinca 2015. do 20. studenoga 2016., žene koje su pobacile, kao i liječnici i ostalo zdravstveno osoblje koje je sudjelovalo u tome činu moći će, nakon ispovijedi i pokore, dobiti oprost, odrješenje od grijeha koji Crkva smatra tako teškim da dolazi do automatskog izopćenja. Predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju mons. Rino Fisichella objasnio je da je pobačaj grijeh, ali papa Franjo daje ''misionarima milosrđa" mogućnost da udijele oprost.

U Zakoniku kanonskoga prava stoji da ''tko nešto poduzme radi pobačaja, upada u izopćenje unaprijed izrečeno" (kan. 1398). Crkva od svojega početka ističe pobačaj kao teški grijeh i taj nauk nikada nije mijenjala. Život, jednom začet, treba štititi, a pobačaj i čedomorstvo užasni su zločini, stoji u dogmatskoj konstituciji ''Gaudium et spes" Drugoga vatikanskog koncila.

No katekizam Katoličke crkve ističe i kako Crkva time ne kani suziti područje milosrđa. Dakle, milosrđe tu prevladava. U Svetoj godini milosrđa bit će podijeljen oprost ženama koje su pobacile. Papa Franjo će tijekom četrdesetnice 2016. uputiti u sve biskupije misionare milosrđa kojima će dati ovlasti dijeljenja odrješenja od grijeha ''zločina protiv života i ljudske slobode", kako Crkva ocjenjuje čin pobačaja.

Papini misionari milosrđa trebaju ''biti strpljivi svećenici, koji razumiju ljudsku krhkost te su u propovijedanju i sakramentu ispovijedi spremni izraziti ljubavlju ispunjenu blagost Dobroga Pastira", rekao je Fisichella. Papa je uveo tu novost, odnosno misionare milosrđa, koji će udjeljivati oprost, ali to ne znači da će se crkveni nauk mijenjati. Franjo ne mijenja dogme, već djelovanje svećenika usmjeruje prema onome što uvijek govori, odnosno da je Bog uvijek milosrdan i da ga se nikada ne treba umoriti pitati oprost. U studenome 2014. godine Franjo je kazao kako je dominatno mišljenje u današnjem svijetu ''lažna samilost", ona koja misli kako je pomoć ženi omogućiti joj pobačaj. Dakle, ne mijenja stajalište o pobačaju, ali omogućava ženama da ne žive u osjećaju grijeha.

>>Najmoćniji je tviteraš papa Franjo

>>Papa Franjo će na putu u SAD ili na povratku, u rujnu, posjetiti i Kubu?

Komentara 7

I9
ivan.994
17:38 07.05.2015.

Molim večernji list da pronađe dopisnika za Rim koji zna ponešto o Katoličkoj Crkvi i Vatikanu. Tomašević iz članka u članak pokazuje da o katoličkom nauku blage veze nema. Po njegovom sad ispada da je Franjo uveo neku revoluciju (što je u skladu s dosadašnjim ponašanjem medija koji od Franje rade antikatolika i revolucionara koji uništava doktrinu, što on nije) jer će dati posebne dozvole svećenicima za oprost pobačaja, a u katekizmu jasno piše na koji način se takav oprost dobija. Da je bacio pogled, možda bi shvatio da tu nema nikakve revolucije, i da Franjo slijedi nauk Crkve, kao i u svemu do sad. Ali cilj je prikazati Franju kao rušitelja dogmi i revolucionara, i tako katolicima diljem svijeta pokušati nametnuti lijevo-liberalni sustav vrijednosti, jer ga, mediji kažu, i papa Franjo podržava.

SI
sisoljub
15:43 07.05.2015.

Talijanski autor Antonio Socci tvrdi da je izbor Bergoglija 2013. bio nelegalan i nevažeći. i o tome je napisao knjigu "On nije Franjo". na konklavi 2013, one večeri kada je bio izbor pape, bijeli dim se pokazao u 19:06 sati, ali Bergoglio je izišao na balkon tek u 20:12 sati. Socci kaže, između trenutka kada se pojavio bijeli dim koji navješćuje da je izabran novi papa i trenutka kada se papa pojavio na balkonu, proteklo je duplo više vremena, nego prilikom izbora Benedikta 2005 godine. Socci tvrdi, da je razlog, za to što se toliko neobično dugo vremena (više od 1 sat) čekao da se novi papa bojavi na balkonu, taj što Bergoglio, nakon što ga je konklava izabrala, zapravo još nije bio prihvatio svoj izbor i još nije bio potpisao službenu izjavu, gdje stoji da on slobodno svojom voljom prihvaća izbor za papu. Po protokolu i pravilima Vatikana, bijeli dim se ne smije puštati, dok kandidat koji je izabran za papu ne dadne svoju suglasnost, i ne potpiše službenu izjavu, da pristaje da će biti papa. I na kandidata se ne smije vršiti pritisak, već on mora to svojom voljom prihavtiti izbor. Socci također sumnja u ovo, što Bergoglio i njegov "team" sada ovako žurno i masovno vrše imenovanjej novih kardinala u kuriji. Socci i drugi kritičari misle, da bi se Bergoglio zbog zdravstvenih razloga (ima samo jedno plućno krilo) i starosti (dogodine će napuniti 80 godina), mogao uskoro povući i dati ostavku. Pa sad on i njegova ekipa, na vrijeme žele osigurati da modernisti i progresivci imaju većinu u kuriji, za slijedeću konklavu, da bi opet pobjedio njihov kandidat, a ne neki kandidat konzervativaca. Kao kandidat modernista, kojega se spominje kao mogućeg nasljednika Franjinih progresivaca i mogućeg novog papu na slijedećoj konklavi, spominje se filipinski kardinal Tagle, koji pripada struji modernista i koji je naklonjen gayevima.

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
10:16 08.05.2015.

možda jedini papa koji doslovno provodi "isusov nauk" ... nisam vjernik pa su navodnici al poštujem 90% onoga što bibliija propovijeda... svi ostali popovi su ko licemjeri koji za oltarom govore jedno a rade drugo ... ne slažem se da smo grešni čim se rodimo odn s tim da vjernike treba uvjeravat u to jer to bi jedino značilo da smo krivi što smo živi??? a to je apsurd jer kaže ako sene rodiš bolje ti je nečeš bit grešnik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije