Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Islam i Zapad

Francuzi se protive referendumu o zabrani gradnje džamija

Francuska-dzamija
AFP
03.12.2009.
u 14:32

Kad bi referendum bio raspisan sada, 55 posto Francuza izjasnilo bi se protiv zabrane gradnje džamija, a njh 45 posto bilo bi za zabranu.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je provela francuska televizija Canal+ pokazalo je da se 54 posto građana Francuske protivi raspisivanju referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali o tome treba li zabraniti gradnju džamija.

Od anketiranih koji su se izjasnili kao simpatizeri desne političke opcije, 61 posto ih je za raspisivanje takvog referenduma, a među građanima sklonijim ljevici samo je 31 posto onih koji bi raspisali referendum s ovakvim pitanjem.

Kada se izračunaju prosjeci, ispada da bi na referendumu, kada bi bio raspisan, protiv zabrane gradnje muslimanskih bogomolja bilo 55 posto Francuza, dok bi se za zabranu izjasnilo njih 45 posto. Ispitivanje je proveo i francuski dnevni list Le figaro, a rezultati pokazuju da je 41 posto Francuza za potpunu zabranu gradnje džamija, a 46 posto njih ne bi zabranilo gradnju džamija, ali bi zabranilo gradnju minareta. U internetskom izdanju Le Mondea provedena je anketa među čitateljima. Njih 59,1 posto odgovorilo je da je raspisivanje referenduma, poput onoga u Švicarskoj, znak demokratičnosti društva, a njih 35,7 posto odgovorilo je da se radi o potezu koji svjedoči o potpunoj političkoj neodgovornosti.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
-obrisani-
17:15 03.12.2009.

Treba referendum za zabranu gradnje svih vjerskih objekata. Ne sluze nicemu a ako ih je negdje malo neka rade u tri smjene...nije zabranjeno moliti se Bogu u nocnoj smjeni!!!

MM
Mladen Miletić
15:18 03.12.2009.

LAŽ je da se Francuzi se protive referendumu o zabrani gradnje džamija.

OB
-obrisani-
17:52 03.12.2009.

bravo france

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije