Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROTURIZAM Županijske potpore za uređenje smještajnih kapaciteta

Francuzi i Englezi dolaze na odmor u Lojzekovu hižu

14.05.2009.
u 18:46

Lojzekova hiža u Gusakovcu prvi je objekt seoskog turizma u Hrvatskoj. Otvorena je 1992. godine. Nakon njih još je nekoliko obiteljskih gospodarstava svoja domaćinstva pretvorilo u objekte za seoski turizam.

Francuzi u Zagorju
Danas je Zagorje primamljiva turistička destinacija za odmor i razonodu za goste iz obližnjih gradova koji među pitomim zagorskim bregima pronalaze mir daleko od gradske buke. U seoskim domaćinstvima nudi se i domaća hrana. Osim Zagrepčana, kaže Darko Grden, vlasnik Lojzekove hiže, kako su česti gosti Francuzi i Englezi koji u Zagorju razgledavaju dvorce i druge znamenitosti.

Županija aktivno pomaže razvoju seoskog turizma te je preko županijskog programa Agroturizam u prošle dvije godine ostvareno šest kredita u iznosu 3,1 milijun kuna. Krapinsko-zagorska županija je u tom programu korisnicima subvencionirala četiri posto kamate, tako da je krajnja kamata za korisnika bila samo dva posto.

Vinska turistička cesta
Također se stalno radi i na promociji seoskog turizma, a jedan od primjera je projekt Vinske turističke ceste Krapinsko-zagorske županije. Kako bi se pomoglo razvitku seoskog turizma, Županija je ove godine prvi put osigurala u proračunu 150 tisuća kuna potpora za poboljšanja smještajnih kapaciteta. Taj je novac odobren za šest korisnika, a među njima je i Lojzekova hiža. Tim su novcem uređene sobe u tradicijskom zagorskom stilu. Hiža zasad ima 19 soba, a u planu su i dogradnja i novo parkiralište.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije