Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI KRUG REGIONALNIH IZBORA

Francuski premijer želi postati gradonačelnik da ima veću moć

Emmanuel Macron
Foto: REUTERS
1/3
17.03.2020.
u 19:30

Predsjednik Macron inzistirao je da se izbori održe, a to mu se uvelike obilo o glavu

Francuski birači izašli su na lokalne izbore, ali ovoga puta izlaznost je bili izuzetno mala, malo veća od 45 posto, što je dvadeset postotnih poena manje nego na prošlim izborima. Koronavirus i ovdje je uzeo svoj danak pa neki kritičari tvrde da su ovi izbori održani prisilno i da ih je trebalo odgoditi sve dok kriza s koronavirusom ne prođe. Vlasti su zbog suzbijanja širenje zaraze koronavirusom uvele drakonske mjere u koje se izbori nikako nisu uklopili. Birački odbori bili su opremljeni maskama i gumenim rukavicama te velikim količinama dezinficijensa za ruke koje nudili svim biračima.

Zeleni u uzletu

Jedna od najvećih vijesti ovih lokalnih izbora sigurno je to da je Stranka zelenih EELV na lokalnoj razini postigla odlične rezultate pa se već govori da se ta stranka na lokalnoj razini uzdiže na poziciju glavne oporbene stranke. Gotovo svi gradonačelnici osigurali su svoja mjesta, a najveće iznenađenje donijeli su kandidati Zelene stranke koja je dobila gradonačelnička mjesta u Strasbourgu, Grenobleu, Lyonu i Besanconu.

Kandidati Macronove stranke Republika u pokretu nisu ponajbolje prošli i morat će čekati drugi krug kako bi eventualno sačuvali mjesta koja su dosad imali, ali analitičari naglašavaju da će svaki od Macronovih gradonačelnika, načelnika ili vijećnika imati teške probleme da u drugom krugu zadrži svoje mjesto. Jedna od najvećih zanimljivosti ovih izbora svakako je kandidatura premijera Edouarda Phillipea za gradonačelnika Le Havrea. Kandidatura šefa vlade Phillipea mogla bi ukazivati da u Francuskoj gradonačelnik ima više moći od premijera U prvom krugu Phillipe je dobio 43 posto glasova, gotovo isto kao i njegov protivnik, pa u drugom krugu slijedi žestoka bitka.

Čini se da je Macron zaista na skliskom terenu. Predviđaju mu da će osvojiti deset tisuća mjesta gradonačelnika, načelnika i vijećnika. To je zaista malo kada se uzme da je njegova stranka kandidirala 900 tisuća kandidata. On sam očekuje da bi u drugom krugu mogao dobiti 35 tisuća kandidata.

Krajnja desničarka Marie Le Pen, čija stranka drži sva mjesta koja je i do sada imala, pa još i ponešto više, rekla je da je potpuno neshvatljivo zašto Macron inzistira da se drugi krug održi već iduće nedjelje kada bi situacija s koronavirusom mogla biti još opasnija i kada bi odaziv birača mogao biti još manji. Premijer Phillipe kazao je da će odmah stupiti u kontakt sa stručnjacima i liječnicima, a da će nakon toga i nakon konzultacija s političkim snagama donijeti odluku hoće li se drugi krug izbora uopće održati u nedjelju.

Premijer je već donio niz odluka kojima je zatvorio kafiće, restorane, sportske dvorane, kina i sva druga velika okupljališta ljudi. No mladi gotovo iz dana dan krše te zabrane okupljajući se na javnim mjestima i u parkovima. Ministar zdravstva već je kazao da je to izrazito neodgovorno ponašanje dovelo do obolijevanja mladih, i to s teškim, za život opasnim simptomima. Tim stručnjaka također mu je kazao kako već tijekom ovoga tjedna mogu očekivati ozbiljno rasplamsavanje epidemije koju će biti teško obuzdati. Održavanje izbora u tom kontekstu nije nimalo pametna opcija, bez obzira na sve mjere opreza i dezinfekciju birača i biračkih mjesta.

Neizvjestan drugi krug

Odluka o tome hoće li se drugi krug održati bit će donesena tijekom današnjeg dana. Mnogi građani, pa i lideri političkih stranaka zalažu se da se izbori odgode dok epidemija ne jenja. Kako ne radi gotovo ništa osim trgovina hranom i nekih restorana s dostavom, održavanje izbora u ovom kontekstu moglo bi nanijeti najveću štetu predsjedniku Emmanuelu Macronu. Rezultat prvog kruga - koji bi mogao biti i poništen ako se drugi krug ne bude mogao održati zbog epidemije koronavirusa - udarac je za Macrona, posebno kada se rezultati usporede s onima koje je dobila njegova stranka na europskim izborima (33 posto).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije