Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Francuska traži od Europske unije snažan odgovor na aneksiju Zapadne obale

Diplomati EU-a nisu naveli pojedinosti o tome kakve bi kaznene mjere mogle razmatrati članice Unije kako bi pokušale odvratiti Izrael od tog poteza.
11. svibnja 2020. u 20:55 1 komentara 3648 prikaza
izrael,zapadna obala
Foto: Reuters/PIXSELL

Francuska od partnera u Europskoj uniji traži da razmotre snažan odgovor Izraelu ako ta zemlja nastavi s de facto aneksijom dijelova okupirane Zapadne obale, rekla su tri diplomata iz EU-a .

French President Emmanuel Macron attends a ceremony to mark the end of World War II at the Arc de Triomphe in Paris FRANCUSKA Macron: Nikada ne smijemo zaboraviti stranice naše povijesti ispisane u doba ropstva

Belgija, Irska i Luksemburg također žele raspraviti mogućnost kaznenih gospodarskih mjera na sastanku ministra vanjskih poslova članica EU-a u petak, rekli su diplomati agenciji Reuters, no za pokretanje kolektivne akcije potreban je pristanak svih država članica.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da će u srpnju u njegova vlada početi razmatrati širenje suvereniteta Izraela na židovska naselja i dolinu Jordana na Zapadnoj obali, kako je izneseno u mirovnom planu za Bliski istok predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Palestinci su izrazili ljutnju zbog planova Izraela da dodatno učvrsti svoju vlast nad zemljom zauzetom u bliskoistočnom ratu 1967., teritorijem koji traže za svoju državu. 

Diplomati EU-a nisu naveli pojedinosti o tome kakve bi kaznene mjere mogle razmatrati članice Unije kako bi pokušale odvratiti Izrael od tog poteza.

ECB NEOVISNI U KREIRANJU POLITIKE ECB reagirala: Odgovaramo samo europskim institucijama, a nadzire nas isključivo Sud pravde

Po proceduri, vlade EU-a bi trebale zatražiti od Komisije i Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) da pripreme listu opcija.

S odgovorom bi se trebale složiti sve članice a najbliže saveznice Izraela Češka i Mađarska mogle bi blokirati pripremu takvih mjera.

Glasnogvornik EU-a u ponedjeljak je odbio komnetirati interne rasprave ali je rekao da je "aneksija protivna međunarodnom zakonu i ako se nastavi prema aneksiji EU će odgovarajuće djelovati". 

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva