Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GENOCID 1994.

Francuska pustila ruandskog pukovnika traženog zbog genocida

ruanda,un,vojska
Reuters/PIXSELL
12.09.2013.
u 15:25

Laurent Serubuga (77), pripadnik etničke skupine Hutu, u srpnju je uhićen u sjevernoj Francuskoj po međunarodnom uhidbenom nalogu

Francuski sud naredio je puštanje bivšeg ruandskog pukovnika čije izručenje Ruanda traži zbog njegove uloge u genocidu 1994. godine, prenosi BBC. Laurent Serubuga (77), pripadnik etničke skupine Hutu, u srpnju je uhićen u sjevernoj Francuskoj po međunarodnom uhidbenom nalogu.

Serubugin sin Paulin, koji je bio prisutan u sudnici, rekao je da je njegova obitelj zadovoljna presudom.

- Očekivali smo političko suđenje. Suci nisu čuli ruandske laži - rekao je Paulin.

Serubuga je bio zamjenik vojnog poglavara tijekom genocida koji su većinski Hutui proveli nad 800.000 ljudi, većinom manjinskih Tutsija. Francuski sud odlučio je da u vrijeme tih zločina genocid i zločini protiv čovječnosti nisu bili kažnjivi zakonom u Ruandi, zbog čega Serubuga nije mogao biti retroaktivno kažnjen. Francuski zakon inače ne dozvoljava izručivanje u slučajevima u kojima ne postoji jamstvo da će prava branjenika biti zajamčena.

>> Organizator genocida u Ruandi dobio 35 godina zatvora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije