Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Na kruzeru u Italiji u karanteni je i petero Hrvata

Costa Smeralda
Foto: Screenshot
1/4
30.01.2020.
u 16:45

Troje od 206 Japanaca prebačenih u zemlju u srijedu iz Wuhana zaraženo je koronavirusom a dvoje je odbilo testirati se, objavile su u četvrtak japanske vlasti.

Kina je priopćila da je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom do kraja dana u srijedu porastao za 38, na 170, dok je broj zaraženih porastao za preko 1700 zabilježenih slučajeva. 

16:35

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je putem Veleposlanstva RH u Rimu zaprimilo potvrdu da se na talijanskom kruzeru Costa Smeralda, tvrtke Costa Crociere, nalazi i pet hrvatskih državljana.

Ministarstvo je putem Veleposlanstva RH u Rimu u kontaktu s tvrtkom Costa Crociere te će o daljnjim detaljima pravovremeno obavještavati.

13:07

Ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se priopćenjem u kojem stoji da je Veleposlanstvo u Pekingu obavijestilo četvero hrvatskih državljana o organizaciji njihova povratka u Europu, te da će se vratiti narednih dana i morat će ostati u karanteni po povratku u Europu. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti

"Veleposlanstvo RH u Pekingu je obavijestilo četvero hrvatskih državljana o organizaciji njihovog skorog povratka prema Hrvatskoj, koju provode Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo zdravstva, u suradnji s europskim partnerima, u sklopu političkog odgovora na krizu (ICPR), odnosno posebnog kriznog mehanizma Vijeća EU.

Obaviješteni su, također, da je pri dolasku u Europu u karanteni potrebno boraviti 14 dana. Predviđeni polazak je narednih dana, a o daljnjim detaljima pravovremeno ćemo obavještavati. Veleposlanstvo RH u Pekingu ostaje u stalnom kontaktu s našim državljanima u Wuhanu i NR Kini", stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova. 

12:40

Kruzer u Italiji je stavljen u karantenu zbog sumnje na koronavirus. Sedam tisuća putnika ostalo je zarobljenih na talijanskom kruzeru Costa Smeralda zbog mogućnosti da je dvoje putnika zaraženo koronavirusom. Kruzer se trenutno nalazi u blizini Civitavecchia, oko 56 kilometara sjeverno od Rima, a stavljen je pod karantenu nakon što je žena (54) iz Macaa prijavila vrućicu i respiratorne probleme.

"Rano ujutro nas je pozvalo Ministarstvo zdravlja i poslali smo na brod tri liječnika da uzmu uzorke", rekla je glasnogovornica zdravstvenog centra Civitavecchie. Glasnogovornik Costa Crociere je potvrdio agenciji France presse da se na brodu nalazi oko 6000 putnika, dok su ostali članovi posade.

Uzroci će biti analizirani u rimskoj bolnici za zarazne bolesti Spallanzani, a rezultati bi trebali biti poznati poslijepodne.

Liječnik na kruzeru Costa Smeralda je javio rano u četvrtak talijanskim lučkim vlastima da se na brodu nalazi kineski par i da žena ima sumnjive simptome kašlja i visoke vrućice. Costa Crociera je u priopćenju potvrdila da je aktivirala sanitarni protokol zbog jednog sumnjivog slučaja turistice iz Macaa na Costi Smeraldi. Žena ima 54 godine i stavljena je u izolaciju, kao i njezin partner.

Par je stigao u Milano 25. siječnja iz Hong Konga, zatim se ukrcao na brod u Savoni, kojim je putovao u Barcelonu i Marseille, prenose talijanski mediji. Costa Smeralda je u četvrtak ujutro stigla u Civitavecchiu iz Palma de Mallorce na tjedno krstarenje po Sredozemlju, navodi Costa. Do sada su svi analizirani sumnjivi slučajevi bili negativni. Talijanski zdravstveni sustav je spreman za slučaj zaraze novim koronavirusom, izjavio je u četvrtak novinarima predsjednik instituta zdravstva Silvio Brusaferro.

Prema pitanju 24sata, na kruzeru je ostalo zaglavljeno i dvoje hrvatskih državljana. 

12:09

Indija i Filipini u četvrtak su potvrdili prve slučajeve koronavirusa koji je dosad u Kini usmrtio 170 ljudi. Oboljeli je student sa Sveučilišta Wuhan u Kini, priopćila je indijska vlada. Stabilno je i nalazi se u izolaciji u bolnici, dodaje se u priopćenju. 

Evakuacija indijskih državljana iz Wuhana, epicentra koronavirusa, nije bila najbolja opcija zbog rizika od zaraze, ali su zbog pojačanog pritiska građana, većinom studenata i njihovih roditelja, imali zrakoplov u pripravnosti, rekao je viši vladin dužnosnik.  Ovaj je tjedan Indija osigurala zrakoplov za Wuhan, ali je čekala odobrenje kineskih vlasti.

Zahtjevi državljana iz Južne Azije pojačani su nakon što su SAD i Japan počeli evakuirati svoje državljane. 

Filipini su također prijavili prvi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o Kineskinji (38) koja je stigla iz Wuhana na Filipine 21. siječnja, rekao je ministar zdravstva Francisco Duque na konferenciji za medije. Zadržana je u bolnici koju je osigurala vlada, a zasad nema simptome bolesti.

11:09

Novi ruski premijer Mikhail Mishustin potvrdio je da Rusija zatvara svoju istočnu granicu s Kinom zbog koronavirusa. Istaknuo je da to čine kako bi zaustavili širenje virusa. 

- Mi ćemo obavijestiti sve o zatvaranju granica na Dalekom istoku, kao i o drugim mjerama koje je vlada poduzela, rekao je ruski premijer, prenosi Moscow Times

Vijest o tome dolazi nakon što je Rusija zaustavila izdavanje elektroničkih viza kineskim državljanima s ciljem zaustavljanja. 

9:13 

Troje od 206 Japanaca prebačenih u zemlju u srijedu iz Wuhana zaraženo je koronavirusom a dvoje je odbilo testirati se, objavile su u četvrtak japanske vlasti.

"Jedna od tri zaražene osobe razvila je simptome, a dvije nisu", pojasnio je u četvrtak ministar zdravstva Katsunobu Kato pred parlamentarnim odborom.

Te tri osobe nalaze se u bolnici u Tokiju, u dijelu posebno pripremljenom za prihvat bolesnika zaraženih koronavirusom, rekao je premijer Shinzo Abe, također prisutan u parlamentu.

Ukupno je 15 ljudi od 206 vraćenih u Japan hospitalizirano.

Rezultati testiranja još nisu poznati za 210 Japanaca koji su vraćeni u četvrtak ujutro drugim avionom. Televizija NHK javila je da ih je 14 zadržano u bolnici.

Ukupno je s tim drugim avionom u Japan vraćeno 416 osoba od 650 koliko ih je izrazilo želju za povratkom. Treći let već je predviđen ali je moguće da će broj onih koji se žele vratiti u zemlju rasti ako se stanje bude pogoršavalo.

S tri nova slučaja broj potvrđenih pacijenata zaraženih koronavirusom u Japanu popeo se na 11.

Američke vlasti objavile su pak da nijedan od 195 vraćenih Amerikanaca iz Wuhana ne pokazuje simptome bolesti. Oni su došli u srijedu ujutro u vojnu bazu Riverside u Kaliforniji i tamo će ostati u karanteni 72 sata.

7:03

Francuska je potvrdila svoj peti slučaj zaraze koronavirusom iz Kine, a riječi je o kćeri 80-godišnjaka koji je već hospitaliziran s istom dijagnozom, izjavila je u srijedu ministrica zdravstva te zemlje Agnes Buzyn.

Buzyn je također kazala da iz Francuske u Kinu lete dva zrakoplova - nakon prvoga u srijedu, drugi će poletjeti u četvrtak ili petak - namijenjena evakuaciji francuskih državljana iz kineskog grada Wuhana, epicentra zaraze.

Francuska je u petak prošli tjedan potvrdila prva tri slučaja zaraze koronavirusom u toj zemlji, a ovoga utorka i četvrti.

"Sada imamo pet slučajeva, od kojih su dva pod nadzorom", kazala je Buzyn na konferenciji za novinare.

Video: Virus u Kini

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
17:15 30.01.2020.

Cudi me da naslov nije tipa: "Kruzer iz pakla" ili "Brod smrti". Takvi su naslovi vec uvrijezeni u ovom i ostalim listovima

PR
propalismoFranjoskroz
17:59 30.01.2020.

Koja sreća ako će biti u karanteni na cruseru???

DE
deda1234
20:21 30.01.2020.

Pa jel ima koji kinez uz tog wiana da nije zarazan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije