Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTRAGA ZA NULTIM PACIJENTOM

Francuska bolnica otkrila pacijenta s COVID-19 čak mjesec dana prije prvih službenih slučajeva

Koronavirus u Francuskoj
Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS/PIXSELL
1/3
05.05.2020.
u 09:27

U Francuskoj je zabilježeno 169,462 slučajeva zaraze i 25,201 smrtnih slučajeva.

Francuska bolnica koja je ponovila uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila čovjeka pozitivnog na koronavirus već 27. prosinaca, gotovo mjesec dana prije nego što francuska vlada potvrdila prve slučajeve COVID-19 u zemlji. 

Doktor Yves Cohen iz bolnice Avicenne i Jean Verdier iz sjevernog predgrađa Pariza izjavio je da su znanstvenici ponovili uzorke 24 pacijenta iz prosinca i siječnja koji su bili negativni na gripu. 

- Od 24 pacijenta imali smo jednog koji je 27. prosinca bio pozitivan na COVID-19 - izjavio je doktor.

Koronavirus u Francuskoj
1/7

Cohen je ustvrdio kako je ključno znati tko je bio nulti pacijent kako bi mogli bolje razumjeti širenje virusa, ali isto tako naveo je kako je prerano znati je li upravo taj pacijent bio nulti pacijent.  

Pacijent je preživio i pokrenuta je istraga koja bi trebala utvrditi kako je došlo do zaraze. 

- Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i svoju ženu koja radi u dućanu. Nije mogao shvatiti kako se zarazio. Nije putovao, a jedini kontakt koji je imao je bilo s njegovom ženom - izjavio je Cohen, piše The Guardian. 

Žena pacijenta radila je kraj štanda na kojem se prodavao sushi u neposrednoj blizini kolega kineskog podrijekla za koje nije poznato jesu li putovali u Kinu, istaknuo je i napomenuo kako bi lokalne vlasti trebale to istražiti. 

- Pitamo se je li ona bila asimptomatični pacijent... On je možda bio 'nulti pacijent', ali možda je bilo i drugih. Svi negativni nalazi na upalu pluća moraju ponovo biti testirani - istaknuo je doktor. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije