Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preko noći rata 500 kuna veća

Franak 7,39 kuna, 
neće puno pomoći ni ukidanje kamata

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.01.2015.
u 08:00

HNB nema instrumenata da utječe na tečaj franka, rate kredita preko noći skočile za 15 posto

Rata kredita od 500 franaka preko noći poskupila je za 500 kuna, nakon što je Švicarska prestala braniti tečaj svoje valute u odnosu na euro. Posljedica te odluke je da se vrijednost eura i franka izjednačila, što se prenijelo i na Hrvatsku. U četvrtak je franak vrijedio 6,39 kuna, a danas vrijedi 7,39 kuna, što će ratu kredita u CHF dignuti za 15 posto. Dokad? Nitko ne zna. Hrvatski odgovor na šokantno divljanje tečaja franka mogao bi biti daljnje spuštanje kamatnih stopa na stambene kredite u toj valuti prema nula posto.

Prije točno godinu dana kamate na kredite u CHF zamrznute su na 3,23 posto, a stambeni kredit u toj valuti ima 55 tisuća građana. Ministar financija Boris Lalovac, i sam dužnik stambenog kredita u francima, odmah se sastao s predstavnicima Udruge Franak, dok guverner HNB-a Boris Vujčić kaže da Hrvatska narodna banka čvrsto kontrolira tečaj kune prema euru, no nema instrumenta da intervenira kad je u pitanju tečaj kune prema franku.

Zamutio Draghi

Kao moguću vatrogasnu mjeru, Vlada na stolu ima dvije stvari; prva je da još spusti kamatne stope na stambene kredite, ali čak i da ih ukine, to još ne bi umanjilo skok tečaja, održi li se na jučerašnjoj razini.

Druga je mogućnost da se tečaj franka fiksira na jučerašnji ili neki drugi dan, što je povoljno za dužnike, ali otvara nove probleme za banke i pitanje devizne klauzule koju ima 80 posto kredita u zemlji. Odmrzavanje fiksiranog tečaja franka odjeknulo je kao grom iz vedra neba na svim tržištima i nitko ga nije očekivao. U jeku grčke dužničke krize Švicarci su fiksirali tečaj franka prema euru na 1 prema 1,20 prije tri godine da bi zaštitili jačanje svoje valute i izvozne potencijale ekonomije.

Jučerašnja odluka dovodi se u vezu s potezima Europske središnje banke koje snažno vuče talijanski bankar Mario Draghi. On je žestoko intervenirao na tržište i spustio kamate u Europi na povijesni minimum. Idući bi tjedan trebao donijeti još jednu povijesnu odluku za europske monetarne vlasti, onu o otkupu državnih obveznica po uzoru na SAD. Europa se dosad klonila takvih intervencija koje predstavljaju tiskanje novih eura jer se njima ruši tečaj, potiče inflacija, ali i stimulira neracionalna potrošnja. Profesorica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Marijana Ivanov smatra da bi jučerašnji rast tečaja franka u odnosu na svjetske valute mogao biti privremen te da će vrijednost franka padati.

– Ako se provodi ekspanzivna monetarna politika, a jasno je prema svim drugim odlukama da Švicarska središnja banka na to ide, onda bi tečaj franka trebao padati, a ne rasti – komentira Ivanov koja je uvjerena da je tržište jučer preburno reagiralo na poteze iz Švicarske.

Vatrogasne mjere

Analitičari Admiral Marketsa, koji inače trguju devizama, vjeruju da je slabljenje ruskog rublja prije mjesec dana bila kap koja je prelila čašu. Mnogi ruski bogataši, ali i tvrtke, pokušali su izvući novac iz Rusije i prebaciti ga na sigurnije mjesto u Švicarsku. Došla su vremena da banke više ne daju kamate, nego uzimaju naknadu za čuvanje novca, koja se, prema jučerašnjoj odluci Švicaraca, povećala sa 0,25 na 0,75 posto.

U Udruzi Franak kažu da ih novi udar i nije šokirao jer znaju da su izloženi valutnom riziku budući da je Zakon o potrošačkom kreditiranju bio samo vatrogasna mjera koja nije riješila njihove probleme.

– Naravno, teško nam to pada, ali nadamo se da će se situacija popraviti i da će tečaj franka ipak padati. Nade polažemo i u Ustavni sud, Visoki trgovački sud nije imao hrabrosti ukinuti valutnu klauzulu – kaže Damir Smajo, koordinator razvojno-istraživačkoga tima Udruge Franak.

Komentara 79

TH
than
09:22 16.01.2015.

Tako je to. Dignes kredit. Uzmes stan, mozda otplatis, mozda ne. Ako otplatis imas stan, za razliku od podstanara koji nije usao u takav rizik. Udjes u posao. Mozda propadnes mozda ne. Kao i svaki kredit. Nema sto tu itko pomagati niti jadikovati kao malo dijete. To je rizik. Kada bolje covjek pogleda cijeli zivot je jedan veliki rizik. Nikada ne znas hoce li te neka bolest pokositi ili invalidnost, hoces li ostati bez posla, hoce li ti placa pasti... Masa ljudi ne razmislja sto nosi sutra, vec samo gleda na danas. I mislim da je dosta jadikovanja. Nitko nikoga pistoljem nije prisilio da potpise kredit. Sva'ko je sve mogao procitati, a, ako nije dovoljno financijski 'pismen' mogao je pronaci nekoga, ali kod nas je nazalost tako da svi misle da sve znaju. Od politicara pa na dolje.

DU
Deleted user
08:11 16.01.2015.

Bolna istina - da nije bilo devizne klauzule, ne bi ni bilo ogromnog uvoza novca iz inozemstva, koje su plasirale de iure domaće banke, de facto banke kćeri velikih EU bankarskih grupacija, u smjeru domaćih korisnika, tako željnih terenaca, stančuga i inih statusnih simbola. I zna se poslije čega nema kajanja! CHF je pak zloglasan kao valuta sigurnog utočišta, najbliži zlatu po tom veoma cijenjenom svojstvu - jasno da tu nema što tražiti ni HNB niti Vlada RH kad se radi o globalnim monetarnim silnicama, primjerice središnja banka Kine je lakoćom mijenjala po par mlrd dolara dnevno u CHF. Svi oni koji grde ovu ili onu Vladu RH da što nema monetarni suverenitet i post festum ne odbaci deviznu klauzulu, nek se prisjete vremena kad još nije bilo stranih bankarskih grupacija u Hrvatskoj i kad su se krediti dijelili na kapaljku, po dvoznamenkastim kamatnim stopama, zar ne? Sve ima svoje prednosti i mane... Krediti su postali široko dostupni, ali devizna klauzula se kasnije ispostavila kao kost u grlu -naročito našem puku sviklom na epohu SFRJ kad su se čuveni 1;3 krediti naposljetku sveli na mjesečnu ratu u vrijednosti par šteka cigareta.

Avatar Hazl113
Hazl113
09:24 16.01.2015.

To što je franak poskupio, mene ne zanima. Prije bi trebalo to brinuti Švicarce, jer je sada njihov proizvod toliko skuplji. Što se pak tiše onih koji su ulazili u kredite, to bi trebala biti samo njihova stvar. Oni suu potpisivali ugovore, a ne ja. Čovjek treba 1000 puta razmisliti pogotovo u ovoj državi i vremenima kakva jesu prije nega se odluči živjeti na kredit i u većini slučajeva iznad svojih mogućnosti. Meni nije palo na pamet kupiti auto na kredit. Odabrao sam opciju štednje dok nisam sakupio koliko treba, a to je trajalo 10 god. Danas svaka šuša-buša ima auto. Obično je jedna osoba u njemu, ali bitno da ga ima, a to što poslije kuka kako mu je sada poskupila rata za 15% me ne zanima. Sam si je kriv. Mogao se voziti kao i ja gradskim prijevozom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije