Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka suđenje

Fra Madunića razotkrio kolega, a policiji prijavila časna sestra

ante madunic
Petar Grubišić
01.09.2011.
u 10:30

Kolega koji ga poznaje dvadesetak godina za fra Antu Madunića kaže da je bio najveći ženskar među svećenicima.

Imotskim krajem kruži nekoliko priča o tome kako je u ruke pravde "pao" fra Ante Madunić, pohotni župnik iz Prološca Donjeg. Prema jednoj priči prijavili su ga roditelji djece kojima su bili sumnjivi njegovi "dobri" odnosi s pojedinim djevojčicama u mjestu. Oni su se, navodno, obratili Uredu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić koja je cijeli slučaj proslijedila splitskoj policiji.

Zavist (ne)odabrane djece

Po drugoj priči, koju forsiraju oni koji bespogovorno vjeruju svome dojučerašnjem župniku, fra Ante je postao sumnjiv kada su Prološcem Donjim krenule priče o navodnom župnikovu zlostavljanju maloljetnih djevojčica. Priče su dolazile od roditelja kojima je on uskratio pomaganje, i to više puta za vrijeme svog osmogodišnjeg župnikovanja. Međutim, ta priča pada u vodu jer roditelji djevojčica s kojima je navodno imao spolni odnos to demantiraju govoreći kako su te priče krenule zbog zavisti ostale djece na koje fra Ante nije "pazio" kao na odabrane. Treća priča o tome kako se doznalo za fra Antine seksualne aktivnosti u župi koju je vodio izgleda najlogičnija i podudara se s podacima koji su do danas izašli u javnost.

Naime, početkom ove godine na području imotske općine bilo je veliko okupljanje katoličke mladeži iz imotskih i okolnih župa. Na njemu je s mladima iz svoje župe bio i fra Ante Madunić. Kako je bio prisan s mladima, navodno mu je za oko zapela curica iz susjedne župe kojoj je nakon nekog vremena poslao lascivnu poruku. Nju je poruka šokirala, povjerila se prijateljici, a onda su navodno za tu poruku doznala i druga djeca. Svećenik iz te župe čuo je što se zbiva, došao je do sporne poruke te je ostao zaprepašten onim što je vidio. Međutim, nije odmah reagirao. Prvo se želio uvjeriti je li to uistinu poslano s telefona njegova subrata iz Prološca Donjeg. Zbog toga je stupio u kontakt s časnom sestrom iz fra Antine župe te joj je rekao:

– Ružne se stvari pričaju o fra Anti, možeš li provjeriti je li to istina?

Provjerila računalo

Časna se, navodno, uspjela domaći fra Antina mobitela na kojemu je vidjela spornu poruku te je, govore mjesne priče, provjerila i njegov e-mail. Utvrdila je da fra Ante živi dvostrukim životom. To je, navodno, prijavila Uredu pravobraniteljice za djecu, nakon čega je u župu sv. Mihovila stigla policija koja je pretražila župnikov stan. Skandal sa župnikom izbio je prije tri mjeseca, a tek sada se, nakon što je fra Madunić dao iskaz istražiteljima, o tome počelo naveliko pisati. Mjestom, koje je podijeljeno oko donedavnog župnika, već tada su se raspredale priče o njegovom ljubavnom životu. Nikome nije bilo jasno zašto se početkom ljeta na nedjeljnoj misi nenadano oprostio od župljana rekavši im kako će službu nastaviti u drugom mjestu nakon što se vrati s odmora koji će trajati najmanje mjesec dana.

Većina mještana ostala je zaprepaštena činjenicom da su mu seksualne "žrtve" bile maloljetnice kojima je donedavno predavao vjeronauk, pričešćivao ih i krizmao.

Poslao 22.000 poruka

Istraga je navodno utvrdila da je djevojčicama poslao 22.000 SMS-ova, a tijekom ljeta Prološcem Donjim kružile su priče da je tih poruka bilo i dvostruko više. Mjestom, koje je oduvijek bilo pobožno i bespogovorno poštovalo svećenike, priča se o tome kako je fra Antina sklonost ženama godinama bila javna tajna. No na to nitko nije obraćao pozornost jer su ljudi mislili, ako je to istina, sigurno se potajno nalazi s nekom ženom ili udovicom. Međutim, kada je skandal izbio, mnoge je zgrozila činjenica da je zavodio maloljetnice i s njima stupao u seksualni odnos. Jedan njegov bivši kolega, koji ga je poznavao dvadesetak godina, rekao je da sve to ne iznenađuje jer je fra Ante otprije poznat kao veliki ženskar među svećenicima.

Neki Proložani kažu kako im je fra Ante oduvijek bio sumnjiv jer je samo odabrane vodio na izlete, kupovao im mobitele, pa čak čizmice i neke druge poklone.

Iskaze o pohotnom župniku dali su i brojni mještani, ali o tome ne žele pričati, kao ni roditelji djevojčica s kojima je navodno fra Ante bio. Otac jedne od djevojčica priznao je svojim sumještanima da je bio na policiji u Splitu, ali mu nisu željeli ništa otkriti, tko je prijavio ni što je navodno pisalo u župnikovim porukama.

Komentara 75

Avatar Dančo
Dančo
16:28 01.09.2011.

ironija je u tome što su mještani milorad davali za crkvu da bi ovaj tim novcem njihovoj djeci plačao za s**s

CT
Crnomarković Toma
10:40 01.09.2011.

Koje gluposti. Zar je važno tko ga je prijavio zar nije važno što hulja radi u svećeničkoj odjeći?

AL
alapača
11:15 01.09.2011.

da je fra Ante bio godinama poznat kao najveći pedofil, isto bi svi šutjeli. zanimljivo je to kako baš naprasiti katolici zapravo relativiziraju vjeru i sakramente.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije