Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomenik hrvatskim žrtvama

Fra Knezović o spornom spomeniku: kad je Istra bila u NDH?

fra Mario Knezović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
27.08.2018.
u 14:39

Vidljivo je da tu nema posezanja ni za čijim teritorijima jer spomenik isključivo obuhvaća trenutačne, legalne, međunarodno priznate granice Hrvatske i BiH, kaže fra Knezović.

Hercegovački franjevac fra Mario Knezović opovrgnuo je medijske napise kako je kod Posušja otkriven spomenik NDH u obliku karte koja obuhvaća Hrvatsku i BiH, nego da je u rodnome mjestu postavljeno spomen obilježje svim hrvatskim žrtvama.

"Zapravo je nevjerojatno kako su mediji nasjeli na lažnu vijest povodom objave članaka na više portala o otkrivanju spomenika u selu u BiH kod Posušja, kako pišu, u obliku Velike Hrvatske. Time su, zapravo, ti portali i kritičari grubo prekršili međunarodno priznate i uspostavljene granice tih država", objavio je fra Mario Knezović.

Pojasnio je kako je spomenik u obliku zemljovida na kojemu se zajedno nalaze Hrvatska i BiH jasno razdvojene s međunarodno priznatim granicama, te da se ne može raditi o ideji NDH.

"Vidljivo je da tu nema posezanja ni za čijim teritorijima jer spomenik isključivo obuhvaća trenutačne, legalne, međunarodno priznate granice ove dvije države. Oni koji si umišljaju da nešto znaju valjda toliko znaju da Istra i Sjeverno primorje nisu bili u sastavu NDH", dodao je fra Mario Knezović.

Dodao je kako se čudi mjedijskim interpretacijama da se radi o zagovaranju NDH dodajući da se radi o "površnoj vijesti i površnim zaključcima".

Spomenik je u mjestu nedaleko Posušja izgrađen po nacrtu fra Marija Knezovića, a izradio ga je kipar Grgo Mikulić.

Komentara 104

SP
Spezispezi
15:08 27.08.2018.

Dragi fra Mario, uzalud ti upirati prstom onima koji oči nemaju, a i ovi drugi pored zdravih očiju bijele miševe vide...

BA
bakulušić
19:02 27.08.2018.

Velečasni Mario, što se babi tilo, to se babi snilo! Oni vide NDH kao što su na Hasanbegovićevoj glavi vidjeli ustašku kapu, bez obzira što se ni po čemu nije moglo zaključiti da je to zaista ustaška kapa. Ako oni kažu, onda je to to! I sad će krenuti dopisi po svijetu. Pariz, London, Moskva... I već sutra ćemo čitati što kažu svjetski mediji, odnosno, Puhovski, Klasić, Stevanović, Stefanović i ostali relevantni dopisnici "svjetskih" medija.

Avatar rubinet
rubinet
15:07 27.08.2018.

nastavak akcije "svaki dan članak o partizanima i ustašama".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije