Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Fra Jozo Zovko napustio Hercegovinu i povukao se na otok Badiju

20.02.2009.
u 21:33

Karizmatični hercegovački svećenik fra Jozo Zovko, jedan od simbola međugorskog fenomena, napustio je Hercegovinu i povukao se na nenastanjeni otočić Badiju pokraj Korčule! Vijest je to koja će iznenaditi sve poznavatelje međugorskih zbivanja i brojne hodočasnike diljem svijeta jer dosad nije bilo naznaka da bi popularni franjevac otišao iz samostana u Širokom Brijegu, gdje je živio i zagovarao istinitost Međugorja posljednjih 17 i pol godina.

Službena izjava
U službenoj izjavi, koju je Večernji list ekskluzivno pribavio, fra Jozo je vrlo šturo objasnio razloge svoje odluke da se nastani na živopisnom otočiću čija površina ne prelazi ni četvorni kilometar. “Zbog zdravstvenih razloga, potrebe za odmorom i oporavkom, te početka građevinskih radova na obnovi franjevačkog samostana na otoku Badiji”, piše on, “zatražio sam od svoga provincijala dopuštenje za boravak izvan Provincije, što mi je Uprava Provincije i odobrila. Zbog navedenih razloga otkazujem i sve programe planirane za tekuću godinu.

U nadi da ćete razumjeti moje potrebe, sve vas pozdravljam franjevačkim pozdravom Mir i dobro!” Jasno je, dakle, da je fra Jozo otišao na dulje vrijeme te da više neće imati fizičkog dodira s Međugorjem. Kako doznajemo, učinio je to teška srca, a o njegovu su premještaju obaviještene sve mjerodavne institucije crkvene vlasti: general franjevačkog reda u Rimu Jose Rodriguez Carballo (što znači da to zna i papa Benedikt XVI.) te biskupi Ratko Perić u Mostaru i Želimir Puljić u Dubrovniku.

Pozadina odlaska
Što je zapravo u pozadini karizmatikova odlaska iz Hercegovine? Je li se umorio čovjek koji desetljećima odlučno svjedoči o Međugorju, kojega u tome nije spriječila ni robija u fočanskom zatvoru od 1981. do 1983. godine? Prema našim informacijama, stvari ipak stoje malo drukčije. Sve će biti jasnije prisjetimo li se da mu je još 1989. mjesni biskup Pavao Žanić “zbog neposluha” oduzeo ovlasti te je “suspendiran od bilo kakve službe na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije”.

Premda je biskup tražio da mu se odredi služba “daleko od Međugorja”, fra Jozo je svećeničku misiju nastavio u nedalekom Širokom Brijegu sve do prošlog ponedjeljka. Takvo stanje smetalo je i sadašnjem biskupu Periću, koji ne vjeruje u istinitost tamošnjih Gospinih ukazanja te u Vatikanu uporno lobira protiv Međugorja. A u Vatikanu upravo traju pripreme za osnivanje komisije koja će iznova istražiti međugorska događanja te bi neriješen “slučaj Zovko” bio jak argument protivnicima Međugorja. Fra Jozo Zovko očito nije imao izbora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije