Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO I AMATERIMA

Fotografirali ste vrhunski portret? Prijavite se na natječaj

Muzej Mimara
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
11.12.2019.
u 08:51

Izložba portreta otvara se 29. veljače 2020. u zagrebačkom Muzeju Mimara, a tada će biti i uručena nagrada za najbolji portret u iznosu od tri tisuće kuna

U današnje vrijeme napredne tehnologije fotografiranja pojavljuje se ogromna količina tzv. portreta. Međutim, svaka fotografija koja predstavlja osobu nije nužno i portret – iz takve bi fotografije trebali iščitati više od dokumentarnih pojedinosti oblika, boja, veličine, starosti... osobe. Još je teže snimiti portret na kojem promatrač “prepoznaje glavne osobine” portretiranog i njegove okoline.

Hrvatski fotografski centar (HFC) u ožujku 2019. prvi je put organizirao natječaj, pripremio izložbu i dodijelio nagradu Portret 2019. za najbolji portret koji je snimio građanin Republike Hrvatske. Već je prve godine dosegnuta zavidna razina prijavljenih radova te je nagradu Portret 2019. osvojila Vesna Zednik za portret “Jakov” u završnoj konkurenciji sa još četvoricom autora: Robertom Gojevićem, Sašom Ćetkovićem, Miljenko Marottijem i Sinišom Sunarom.

HFC će početkom 2020. drugi put organizirati izložbu fotografskih portreta hrvatskih građana te izdati prvu monografiju Portret Hrvatske 2020. kojom će Hrvatsku predstaviti Europskoj uniji, i to u vrijeme predsjedanja EU.

Ne postoji fotograf, profesionalac ili amater koji se nije ogledao u žanru portreta te će takvo natjecanje, izložba, nagrada i monografija ukazati na različitost, kreativnost i kvalitetu fotografskih umjetnika, a također i specifičnosti stanovnika Hrvatske.

Na HFC-ovu natječaju mogu sudjelovati isključivo državljani Republike Hrvatske s portretima snimljenim isključivo u Hrvatskoj. A što je potrebno da biste “uhvatili” vrhunski portret, objasnio nam je Luka Mjeda, predsjednik HFC-a.

– Osnovna je pretpostavka fotografskog portreta da osoba koju snimamo zna da je portretiramo i s time se slaže! Postoje izvrsne fotografije osoba u svakodnevnom životu koje fotografi snimaju, ali se one svrstavaju u tzv. life fotografije i ne bi trebale konkurirati za ovu nagradu. Često nam ljudi šalju fotografije svoje djece, unuka i drugih najmilijih – što je sasvim u redu, ali ti portreti moraju biti zanimljivi i posebni! Ovo je natječaj gdje se osim zanimljivih lica cijeni izvrsnost u fotografiji. Svakako očekujemo radove profesionalnih fotografa koji svakodnevno rade portrete, ali danas imamo izuzetno mnogo ljubitelja fotografije kojima je ona postala sastavni dio života te na njih ozbiljno računamo. Još jedna napomena, na prijavljenom portretu može biti jedna, dvije ili više osoba koje veže ista misao ili situacija – kaže Luka Mjeda i dodaje da je odziv već sada bolji od lanjskog.

– Izložba će se održati od 29. veljače do 14. ožujka 2020. u Muzeju Mimara u Zagrebu te će na otvorenju biti dodijeljena nagrada od 3000 kuna uz dodatne nagrade pokrovitelja projekta. Za publiciranje monografije Portret Hrvatske 2020., u kojoj bi bilo više od 150 portreta, potrebno je još prijava, a čini mi se da profesionalni fotografi nisu dovoljno uključeni! Prijavljeni portreti mogu biti samo oni koji su nastali nakon 1. srpnja 2013., od kada je Hrvatska postala punopravna članica EU – objasnio je Mjeda.

Za projekt uvedena je kotizacija od sto kuna za prijavu od pet portreta. Fotografije se moraju dostaviti HFC-u u elektroničkom obliku na email portret2020@hfc.hr najkasnije do 12. siječnja 2020. Pravila natječaja Portret Hrvatske 2020. mogu se naći na www.hfc.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije