Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24. GODIŠNJICA SMRTI

FOTO Vrh HDZ-a na Mirogoju odao počast Tuđmanu, s njima bila i kći prvog hrvatskog predsjednika

Zagreb: HDZ na Mirogoju obilježio 24. obljetnicu smrti Franje Tuđmana
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/17
Autori: Hina, Večernji.hr
10.12.2023.
u 12:49

Plenković je naglasio Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi, slobodi, međunarodnom priznanju, oslobađanju okupiranih područja, članstvu u UN-u, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Vijeću Europe, kao i zacrtanom planu izgradnje institucija, europeizacije zemlje i uspostavljanju slobodnog tržišta.

U povodu 24. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković položio je u nedjelju vijenac na njegovom grobu na Mirogoju. Na Mirogoju su bili i, između ostalih, kći prvog predsjednika Nevenka Tuđman, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri Branko BačićTomo MedvedNina Obuljen KoržinekMarija VučkovićRadovan FuchsMarko Primorac i brojna druga poznata lica.

Zagreb: HDZ na Mirogoju obilježio 24. obljetnicu smrti Franje Tuđmana
1/17

- Položili smo vijenac i zapalili svijeće čovjeku koji je u prijelomnim trenutcima za svijet, Europu i Hrvatsku prepoznao trenutak i bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe. Osnovao je HDZ i dobio veliko plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. godine i potom predvodio Hrvatsku u posebnim, jedinstvenim i neponovljivim 90-tima - izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a i Vlade.

Naglasio je Tuđmanov golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda o svojoj državi, slobodi, međunarodnom priznanju, oslobađanju okupiranih područja, članstvu u UN-u, Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, Vijeću Europe, kao i zacrtanom planu izgradnje institucija, europeizacije zemlje, i uspostavljanju slobodnog tržišta.

- Danas, s vremenskim odmakom, možemo biti svjesni i zahvalni zbog uloge predsjednika Tuđmana u stvaranju suvremene hrvatske države i svemu što je postavilo temelj ovoga što danas, kao svojevrsni nasljednici i političari s povjerenjem hrvatskog naroda činimo za dobrobit hrvatske države i hrvatskog naroda u uvjetima brojnih kriza, ali i okolnostima u sustavnog ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva. Zato mu još jednom hvala za sve što je učinio za hrvatsku domovinu - naglasio je Plenković.

VEZANI ČLANCI:

HDZ je, kazao je, jedna od rijetkih stranaka na području srednje i istočne Europe koja je zadržala svoju snagu i većinsko povjerenje, a to "govori da su temelji koje je postavio Franjo Tuđman bili vrlo snažni".

Rekao je i kako su sve one temeljne postavke iz Tuđmanova znamenitog govora u Hrvatskom saboru 1990. nastavili provoditi. - Tih 10 točaka i danas su svojevrsna smjernica politikama koje provodimo - poručio je. 

VIDEO Milanović: Tuđman nije bio antifašist, nego više od toga

Komentara 39

AL
AlfaMike
13:23 10.12.2023.

Tek treća vijest na Dnevniku hrvatske dalekovidnice. Bitniji im je povratak “naših dečkiju” i prosvjed nekoliko ljudi u Resniku.

ŠT
ŠtoReći
14:58 10.12.2023.

Neka ti vječna hvala i slava naš Prvi Predsjedniče! Počivao u miru.

ZA
Zagrebčanka
16:50 10.12.2023.

Ne vidim ovdje našeg gradonačelnika Tomaševića. On se umorio odajući počast zečevima po Sljemenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije