Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBIO TRI GODINE

FOTO Tomislav Saucha javio se u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne

Zagreb: Tomislav Saucha dolazi u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju tri godine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
24.10.2023.
u 21:09

Uz zatvorsku kaznu Saucha i Zeljko su osuđeni i na zabranu obavljanja službene dužnosti, a državi moraju vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

Tomislav Saucha, nekadašnji predstojnik ureda premijera za mandata Zorana Milanovića, javio se u utorak navečer u zatvor Remetincu na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne zbog lažiranja putnih naloga u aferi dnevnice. Saucha se po pisanju medija odrekao prava na žalbu na rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je pozvan da 24. listopada dođe u Zatvor u Zagrebu.

Prvih nekoliko tjedana u Remetincu provest će u centru za dijagnostiku, a nakon psihosocijalne procjene bit će upućen u neku od kaznionica, najvjerojatnije poluotvorenog tipa. Vrhovni su je u ožujku ove godine potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Saucha osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.

VEZANI ČLANCI

Najviši sud je tada odbio žalbe Sauche, Zeljko i državnog odvjetništva te je u cijelosti potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda donesenu krajem 2020. Uz zatvorsku kaznu Saucha i Zeljko su osuđeni i na zabranu obavljanja službene dužnosti, a državi moraju vratiti gotovo milijun izvučenih kuna. U obrazloženju prvostupanjske presude sutkinja Sanja Mazalin Sauchi je poručila da je podizanjem novca preko fiktivnih putnih naloga ''osim osobne sramote” nanio štetu državnim institucijama i građanima koji gube povjerenje u vlast.

FOTO Tomislav Saucha dolazi u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju tri godine

Zagreb: Tomislav Saucha dolazi u Remetinec na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju tri godine
1/6

Sutkinja je ocijenila da do te zlouporabe ne bi došlo bez propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade i Hrvatskog sabora te da se reagiralo tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima. Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti istaknulo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i ''besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera''.

Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi. Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja. Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.

VIDEO Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
23:16 24.10.2023.

Stavite mu nekog migranta u čeliju kojem su puna jaja.

MA
Maksimiliano
22:00 24.10.2023.

kriminalni žetonćić prodo glas naroda u saboru hadezeju u zamjenu za oslobađajuću presudu ili zastaru ali druže sauha ipak je došlo vrijeme ćorke ...

5S
505.scrtom
22:36 24.10.2023.

koja slika, nekome su felge već do jaja haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije