Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki požar u Danskoj

FOTO/VIDEO Povijesnu zgradu burze progutao plamen, spašavaju se umjetnička djela

Foto: REUTERS
1/22
16.04.2024.
u 11:15

Okolne ulice su blokirane, a građani su upozoreni da izbjegavaju područje dok vlasti nastoje staviti požar pod kontrolu. U ovom trenutku nema izvješća o ozlijeđenima

Povijesna zgrada burze u Kopenhagenu gori, a njezin kultni toranj uništen je u požaru tijekom radova na obnovi. Prema izvještajima lokalnih medija, primijećen je "veliki prasak" prije nego što je toranj srušen u glavnom gradu Danske. Zgrada "Børsen" potječe iz davne 1625. godine. Velik broj policajaca i vatrogasaca je na licu mjesta, okolne ulice su blokirane, a građane su obavijestili da izbjegavaju središte grada dok vlasti nastoje staviti požar pod kontrolu. Unatoč upozorenjima, mnoštvo se okupilo kako bi gledali kako je plamen progutao zgradu, piše Daily News.

Foto: REUTERS

Oglasio se i Jakob Engel-Schmidt, danski ministar kulture. Rekao je da je 400 godina kulturnog naslijeđa izgubljeno u plamenu. "Užasno je. Bila je to jedna od najljepših građevina u gradu. Prolazim ovuda svaki dan. To je Notre Dame iznova", rekao je jedan od promatrača za državnu televiziju DR.

U naporima spašavanja umjetnina je viđen i Brian Mikkelsen, direktor Dansk Erhverva, danske Gospodarske komore, a ministar pravosuđa Peter Hummelgaard pohvalio je rad hitnih službi koji rade sve u svojoj moći kako bi stavili požar pod kontrolu i spasili što više naslijeđa i umjetnina. 

Foto: REUTERS

POVEZANI ČLANCI:

Za sad nema izvješća o ozlijeđenima, a obližnja palača Christiansborg je već djelomično evakuirana dok se širio požar. "Odjednom nam je stigla obavijest da moramo napustiti zgradu", izvijestili su danski lokalni mediji malo nakon 8 sati ujutro. Zgrada burze je prepoznatljiva po svom karakterističnom "Dragespiru" (Zmajevom toranju) i tri krunice na vrhu, koje simboliziraju tri kraljevstva Danske, Norveške i Švedske.

Zgrada je bila podvrgnuta obnovi kako bi se povratila njezina originalna fasada. Tijekom 19. stoljeća, zgrada je bila pokrivena bakrom, s obzirom na to da je većina prvobitne olovne obloge korištena za izradu topovskih kugli tijekom švedske okupacije u razdoblju od 1658. do 1659. godine. Trenutno, uzrok požara još nije poznat.

VIDEO Prije 5 godina pretrpjela je razorni požar:  Pogledajte napredak radova na Notre-Dame katedrali

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije