Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
likvefakcije tla

FOTO Nove satelitske snimke otkrivaju što se događa s tlom na sisačkom području nakon potresa

Google maps Sisak
Foto: Google Maps
1/3
01.07.2021.
u 10:30

Likvefakcija nije nimalo bezopasna i može prouzročiti značajna oštećenja objekata. Naime, tlo nestaje ispod temelja i tako se gubi nosivost

Google maps su ažurirali karte za sisačko područje, a na satelitskim snimkama vidljive su sada i likvefakcije tla, koje je izazvao potres, 29. prosinca. Likvefakcije se jasno vide na tri lokacije, Boku Palanječkom, poluotoku uz Savu južno od Boka te na poluotoku uz Kupu kod Mošćenice.

Karte još uvijek nisu ažurirane za ostalo područje stradalo u potresu – od Petrinje pa nadalje, no na sisačkom području sada se na satelitskim snimkama jasno vide i kontejnerska stambena naselja.

Likvefakcija je pojava koja nastaje tijekom potresa na pjeskovitom tlu zasićenom vodom. Tlo gubi svoju čvrstoću i nosivost i pritom prelazeći u tekuće ili polutekuće stanje. Likvefakcija nije nimalo bezopasna i može prouzročiti značajna oštećenja objekata. Naime, tlo nestaje ispod temelja i tako se gubi nosivost.

Uslijed likvefakcije oštećeno je i nekoliko desetaka kuća i drugih objekata na sisačkom i petrinjskom području, između ostalog i u Boku Palanječkom.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar duje912
duje912
12:08 06.07.2021.

Naravno da naši vrli "stručnjaci" nemaju pojma o čemu se radi i čude se ko puta dreku...dok ljudi ostaju bez kuća oni sastanče i žderu i piju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije