Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sense

Florence Hartmann u izolaciji i pod stalnim nadzorom. Ne gase joj svjetlo cijelu noć

Florence Hartmann
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
26.03.2016.
u 14:17

Po prebacivanju u pritvor, kaže Mettraux, upravnik je naložio segregaciju, izolaciju i neprekidni nadzor osuđene, što podrazumijeva da se svjetlo u njenoj ćeliji ne gasi ni tokom noći.

Po prebacivanju u Pritvorsku jedinicu UN bivšoj glasnogovornici tribunalovog tužiteljstva određen režim segregacije, izolacije i neprekidnog nadzora. Njen branitelj smatra to “nepotrebnim, ničim opravdanim i neproporcionalnim”, ali nema se kome žaliti jer je uprava pritvora na uskršnjim praznicima.

Florence Hartmann, bivša predstavnica za tisak tribunalovog tužiteljstva, “izabrala” je najgori trenutak kada će biti uhićena i prebačena u Pritvorsku jedinicu UN, na izdržavanje sedmodnevne zatvorske kazne kojom je zamjenjena globa od 7000 eura na koju je osuđena zbog objavljivanja povjerljive odluke žalbenog vijeća.

Florence Hartmann je, naime, uhićena u četvrtak 24. ožujka 2016. neposredno pred izricanje presude Radovanu Karadžiću i uoči početka uskršnjih praznika. Njen branitelj u postupku za nepoštivanje suda, švicarski odvjetnik Guenael Mettraux je u petak 25. ožujka bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt sa upraviteljem Pritvorske jedinice UN, kako bi se žalio na zatvorske uvjete Florence Hartmann, ali mu je rečeno da se javi poslije Uskrsa, pošto su upravitelj i ostali odgovorni na praznicima.

Po prebacivanju u pritvor, kaže Mettraux, upravitelj je naložio segregaciju, izolaciju i neprekidni nadzor osuđene, što podrazumijeva da se svjetlo u njenoj ćeliji ne gasi ni tokom noći. Mettraux, dalje, navodi da je naredba o takvom tretmanu izdana usmeno, bez pisanog traga, i bez obrazloženja zašto je sve to neophodno, kao i bez saslušanja osuđene ili njenog branitelja.

Pošto nije uspio stupiti u kontakt sa odgovornima u Pritvorskoj jedinici UN, Mettraux je uputio hitan zahtjev SekretarijatuMehanizma za međunarodne kaznene sudove, u kojem traži modificiranje zatvorskih uslova. U zahtjevu se, kako nam je rekao u telefonskom razgovoru iz Pariza, traži da se takav zatvorski režim bez odlaganja ukine budući da je “nepotreban, ničim opravdan i neproporcionalan”.

Budući da su Tajništvo i ostale službe Tribunala također na praznicima, Mettrauxov “hitan zahtjev” će, sva je prilika, biti objavljen tek nakon uskršnjeg produženog vikenda.

Mettraux je, također, najavio da će od suca Merona, predsjednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove čije je ime izvršeno uhićenje, tražiti da se – radi “jednakog tretmana svih osuđenih” – Florence Hartmann oslobodi nakon izdržane dvije trećine kazne, što bi značilo najkasnije u utorak.

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar jebb
jebb
14:42 26.03.2016.

Oni se mnogo bolje brinu za postivanje ljudskih prava terorista nego za prava svojih dojucerasnjih kolega koji su se usudili javno kritizirati njihovu samovolju. Takvu su pravdu dijelili sve ove godine...

SX
sudbina x
15:13 26.03.2016.

Ovu jadnicu muće onako kako četnika i ratnog zločinca Karadžića nisu nikada. To je taj poznati sud pravde...

I9
ivan.994
15:36 26.03.2016.

Zašto ovaj članak izgleda kao da je nabrzinu prepisan s nekog srpskog portala? Koliko srbizama u tako kratkom tekstu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije