Naslovnica Vijesti Hrvatska

Flego: Odluke treba donositi dogovorom

14. listopada 2008. u 20:10 1 prikaza

Ako se može suditi prema reakcijama naših sugovornika, reorganizacija Zagrebačkog sveučilišta kojom bi se ono podijelilo na nekoliko manjih koja bi se potom organizirala u konfederaciju ili zajednicu Zagrebačkoga sveučilišta neće imati žestokih protivnika.

Darko Tipurić, dekan najvećeg fakulteta, Ekonomskog, ističe da će podržati svako rješenje koje bi osiguralo jačanje konkurentnosti i učinkovitosti. Nema ništa protiv podjele na nekoliko manjih cjelina “uz određene elemente integracije na višoj razini, za što je dobar primjer Sorbona”. No, protiv je organizacije eventualnih novih sveučilišta prema područjima.

– O tome treba razmisliti i nijedna odluka ne smije se donijeti preko noći, a jezgra novih sveučilišta trebali bi biti veliki fakulteti – drži Tipurić. I bivši ministar visokog obrazovanja prof. Hrvoje Kraljević drži da organizacija prema područjima ne bi bila dobra, no siguran je da su promjene nužne.

– Moje je mišljenje da Zagrebačko sveučilište u pravom smislu ne postoji – kaže Kraljević.

Gvozden Flego, također bivši ministar visokog obrazovanja, poziva se na izvješće OECD-a u kojem se s čuđenjem konstatira da je aktualni rektor izabran u 6. glasovanju.

– To eksplicite znači da on ne može uživati autoritet unutar Sveučilišta. Time su njegove inicijative gotovo unaprijed osuđene na propast – kaže Flego. Ističe da odluke moraju biti donesene dogovorom, a optimalno bi bilo kad bi se podudarale odluke akademske zajednice i političkih tijela u državi jer je provođenje tih odluka moguće samo uz sudjelovanje jednih i drugih, zaključuje bivši ministar.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas