Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fitch snizio izglede Hrvatske u stabilne

Vezano za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II) u Fitchu predviđaju odgodu ulaska od barem godinu dana, što je utjecalo na povećanje prinosa na hrvatske euroobveznice prema 2%.
02. travnja 2020. u 12:02 4 komentara 966 prikaza
Novac
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/2

Fitch agencija za procjenu kreditnog rejtinga snizila je jučer poslijepodne izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne uz zadržavanje kreditne ocjene na BBB-.

HNB KLASIFIKACIJA KREDITA HNB prilagodio regulativu banaka mjerama za pomoć građanima i gospodarstvu

Kako navodi u obrazloženju, Fitch očekuje pad gospodarstva 5% u ovoj godini uz snažan pad turističkog sektora za 50% zbog snažnih restrikcija putovanja u Europi (uslije pandemije Covid-19). Oporavak gospodarske aktivnosti očekuju u 2021. godini.

Navedena kretanja dovest će do pogoršanja salda na tekućem računu platne bilance i kretanja neto inozemnog duga uz produbljenje proračunskog deficita na 5% BDP-a.

Oporavak gospodarstva u 2021. uz stopu rasta blizu 3% bit će podržan rastom uslužnog sektora i povećanjem izvoza uz oporavak globalne potražnje. Navedeno se zasniva na pretpostavci snažnog oporavka turističkog sektora i održive makro-fiskalne stabilnosti.

HNB POREMEĆAJI NA TRŽIŠTU Savjet HNB-a odlučio da državne vrijednosnice mogu otkupljivati i mirovinski i investicijski fondovi i osiguranja

Fitch očekuje da će stopa nezaposlenosti skočiti na 9% u 2020. uz blagi rast na 9,5% u 2021. te postupno smanjenje u 2022. godini.

Vezano za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II) u Fitchu predviđaju odgodu ulaska od barem godinu dana, što je utjecalo na povećanje prinosa na hrvatske euroobveznice prema 2%.

Pad cijena hrvatskih euroobveznica potiče sve veće špekulacije kako povećanje prinosa djelomično odražava sve veći strah od stabilnosti kune.

HNB OČUVANJE TEČAJA Nova intervencija HNB-a: Bankama odobreno dodatnih 4,5 milijarde kuna

Međutim, Hrvatska narodna banka ima dovoljno rezervi za pokrivanje tržišne potražnje za devizama kao i pokrivanje kratkoročnih vanjskih obveza, što znatno ublažava rizik devalvacije kune, naveli su analitičari RBA.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Beny:

    Porast izvoza? A kojeg izvoza? Morsku vodu je neisplativo izvoziti, nema bas neku cijenu, a sunce za izvesti, jos nemamo tehnologiju za to.

  • BraniteljJakob:

    Al' nam ide! Ima li se jos sto prodati i zaloziti za dugove?

  • densokubura:

    pad bdp-a -5% ????? ma dajte se uozbiljite ako padne manje od -15% to će biti fešta mjesec dana....