Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Rusija kaže da će do ponoći poštivati primirje; Unatoč prekidu vatre, borbe se nastavljaju

German Chancellor Scholz visits German army training at a military base in Bergen
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/8
07.01.2023.
u 21:11

Ministri pravosuđa iz brojnih zemalja svijeta okupit će se u ožujku u Londonu da osnaže podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine (ICC) u istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini, rekla je britanska vlada u subotu

Jučer u podne počelo je Putinovo 'Božićno primirje'. Usprkos njemu, i dalje su dolazile dojave o eksplozijama i ruskom raketiranju u oblasti Luhask. Njemačka, SAD i Francuska Ukrajinu će opskrbiti oklopnim borbenim vozilima, a Washington je najavio i dodatnu vojnu pomoć od 3 milijarde dolara. 

Tijek događaja:

21:08 - Unatoč jednostranom prekidu vatre koji je naredio predsjednik Vladimir Putin, ruska vojska u subotu, na pravoslavni Božić, uzvratila je vatru na ukrajinske napade, objavila je Moskva.

"Prema svim položajima s kojih je ukrajinska vojska granatirala rusku stranu, ruske su oružane snage uzvratile vatrom", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Borbe su se vodile u regijama Donjeck, Herson i Zaporižja, stoji u priopćenju, no bez obzira na to Konašenkov je ustvrdio da se Rusija pridržava samonametnutog 36-satnog prekida vatre, koji bi službeno trebao završiti u subotu u 21.00 sat.

 


21:05 - Ministri pravosuđa iz brojnih zemalja svijeta okupit će se u ožujku u Londonu da osnaže podršku Međunarodnom sudu za ratne zločine (ICC) u istragama navodnih ratnih zločina u Ukrajini, rekla je britanska vlada u subotu.

Na sastanku u ožujku, kojemu će domaćin biti britanski ministar pravosuđa Dominic Raab i njegov nizozemski kolega Dilan Yesilgoz-Zegerius, bit će prisutan glavni tužitelj ICC-a Karim Khan, prema priopćenju.

"Gotovo godinu dana od ilegalne invazije, međunarodna zajednica mora najsnažnije poduprijeti Međunarodni sud tako da ratni zločinci odgovaraju za zvjerstva kojima svjedočimo", rekao je Raab, koji je također potpredsjednik britanske vlade.

Na sastanku će se pokušati povećati globalna financijska i praktična podrška ICC-u i zajedničkim nastojanjima osigurati da sud ima sve što je potrebno za istrage i procesuiranja odgovornih, rečeno je u priopćenju.

Rusija, koja svoje djelovanje u Ukrajini zove "specijalnom vojnom operacijom", zanijekala je da cilja civile i čini druge ratne zločine. Ukrajina i Zapad kažu da Moskva nema opravdanja za ono što nazivaju okupacijskim ratom u imperijalnom stilu.

Khan je prošle godine otvorio istragu potencijalnih ratnih zločina u Ukrajini.

Pravni stručnjaci kažu da jurisdikcija suda obuhvaća samo zemlje članice i zemlje koje su pristale na nadležnost suda, što je učinila Ukrajina, ali ne i Rusija. Moskva ne priznaje ICC.

"Za nas je kristalno jasno: ovi zločini možda neće proći nekažnjeno", rekao je Yesilgoz-Zegerius, opisujući izvješća i slike koji pristižu iz Ukrajine kao "užasne".


21:00 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da će se ruska vojska u Ukrajini do ponoći pridržavati primirja koje je jednostrano proglasila Moskva zbog pravoslavnog Božića, a koje je odbacio Kijev.

U svom dnevnom brifingu ministarstvo obrane je navelo da su ruske postrojbe samo uzvratile topničku vatru kada su na njih pucale ukrajinske snage.

Ministarstvo obrane optužilo je ukrajinske snage za granatiranje civilnih područja, za što često Kijev optužuje ruske snage.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak svojoj vojsci da poštuje primirje "duž cijele crte dodira između strana u Ukrajini" 6. i 7. siječnja, što je prvo veliko primirje od početka ruske invazije prije gotovo godinu dana. Unatoč toj najavi, u petak su nastavljeni topnički napadi.

Ukrajina i zapadni saveznici odbacili su rusku ponudu, ocijenivši da je riječ o smicalici kojom Moskva želi dobiti na vremenu radi slanja pojačanja i opreme na istočno bojište.

Ruska vojska od jeseni namjerno granatira ukrajinsku energetsku infrastrukturu, ostavljajući mnoge ljude bez grijanja, struje ili vode tijekom hladnih zimskih mjeseci.


20:57 - Vođa najistaknutije ruske plaćeničke skupine Wagner rekao je u subotu da želi da njegove snage i regularna ruska vojska zauzmu mali grad Bahmut na istoku Ukrajine jer se u njemu nalaze "podzemni gradovi" u koje se mogu smjestiti vojska i tenkovi. Ruska nastojanja koja traju pet mjeseci da zauzmu Bahmut intrigirala su neke zapadne vojne analitičare koji su rekli da bi teški gubici na ruskoj strani i činjenica da je Ukrajina izgradila obrambene linije u blizini, značili Pirovu pobjedu za Rusiju, ako do nje dođe.

>> OPŠIRNIJE


12:32 - Pravoslavna Crkva Ukrajine, autokefalna pravoslavna crkva, održala je prvo misno slavlje za Božić u Kijevsko-pečerskoj lavri, najpoznatijem samostanskom kompleksu u Ukrajini koji je ranije koristila pravoslavna crkva povezana s moskovskom patrijaršijom.

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija

Nekoliko stotina vjernika, deseci novinara i ministar kulture Oleksandr Tkačenko odazvali su se pozivu na bogoslužje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misu je uživo prenosila i ukrajinska televizija.

Do kraja 2022. najvažniju katedralu u Ukrajini koristila je rivalska Ukrajinska Pravoslavna Crkva, koja nije autokefalna i bila je do nedavno povezana s moskovskim patrijarhatom. Ugovor o korištenju dviju glavnih od ukupno 10 crkava u samostanskom kompleksu nije produžen Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi na kraju godine.

Ukrajinska Pravoslavna Crkva drži da je takav postupak nezakonit. Pravoslavna Crkva Ukrajine osnovana je uz državnu pomoć 2018. kako bi se smanjio utjecaj Rusije, a u 2019. carigradski ju je patrijarh kanonski priznao kao autokefalnu.


11:25 - Tisuće Ukrajinaca koji još uvijek rade u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani prisiljeni su nabaviti ruske putovnice, tvrde ukrajinske oružane snage. Rusi su okupirali nuklearnu elektranu Zaporižje u jugoistočnoj Ukrajini od početka rata, ali ukrajinsko osoblje i dalje njome upravlja. Također se tvrdi da ukrajinska valuta grivnja više nije u upotrebi.

Zaporižje je jedna od četiri regije za koje Moskva tvrdi da ih je anektirala u rujnu nakon referenduma koji su na Zapadu naširoko opisani kao "prevara".

Prema najnovijim informacijama ukrajinske vojske, "U gradu Energodaru u regiji Zaporižje, ruske okupacijske snage prisilile su oko 3.000 radnika nuklearne elektrane Zaporižje da izvade takozvane ruske putovnice. “Ukrajinska grivnja izbačena je iz optjecaja u gradu uz prijetnje poduzetnicima kaznama i oduzimanjem imovine. Broj stambenih objekata koje su zauzeli okupatori i koje su napustili prisilni migranti značajno je porastao."


11:19 - Moskva se navodno sprema narediti mobilizaciju dodatnih 500.000 ročnika u siječnju - nakon što je 300.000 pozvano u borbu u listopadu. Prvotna "djelomična mobilizacija" ruskih rezervista izazvala je paniku u cijeloj zemlji i natjerala tisuće mladih Rusa da pobjegnu u strahu od poziva. Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, izvijestio je Guardian kako bi ovi ročnici mogli biti dio obnovljenih napada u proljeće i ljeto.

Ukrajina vjeruje da bi te ofenzive vjerojatno bile na istoku i jugu. Međutim, Moskva je zanijekala da se priprema za novi val mobilizacije. Vladimir Putin rekao je u prosincu da je "besmisleno" razmatrati novi poziv, budući da se samo polovica onih koji su mobilizirani u listopadu bori u Ukrajini. Ali zapadne su agencije opetovale tvrdnje da je Moskva nastavila s "prikrivenom" mobilizacijom. 


9:30 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je sam prisustvovao božićnoj službi pravoslavne crkve unutar katedrale u Kremlju, umjesto da se pridruži drugim vjernicima u javnom slavlju.


Foto: SPUTNIK/REUTERS

>>OPŠIRNIJE


8:32 - Finska je spremna isporučiti Ukrajini borbene tenkove Leopard 2 ako joj Europa da zeleno svjetlo, rekao je Antti Hakkianen, predsjednik odbora za obranu u Finskoj, prenosi finski MTV Uutiset. "Ako Europa počne Ukrajini davati tenkove i koji centimetar više, Finska bi se trebala uključiti. Naravno, uz naš mali doprinos, jer vlastita obrambena sposobnost uvijek je prioritet za nas kao graničnu zemlju s Rusijom", rekao je Hakkianen.


8:30 - Ukrajinska vojska odbila je ruske napade u blizini 14 naselja. Tijekom protekla 24 sata, Rusija je izvela jedan raketni napad i 20 napada iz višecijevnih raketnih sustava, izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

VIDEO Donosimo popis stvari koje ne smijete nositi preko granice . Kazne mogu iznositi i više od 13.000 eura

Ključne riječi

Komentara 150

HU
Huxug
12:31 07.01.2023.

Učili Rusi zanat od "najboljih" - Ruski ministar obrane 2021. godine: "Imao sam sreću raditi s Miloševićem, Mladićem i Karadžićem"

Avatar El Indio
El Indio
09:07 07.01.2023.

"Ako Europa da zeleno svjetlo"? Nije li bilo da mora Moskva i Putin dat zeleno svjetlo onome tko se zeli uclanit u NATO? Jelte putlerovci

DP
Dpejakovic2
08:54 07.01.2023.

Bravo Finci, vi koji ste dobro iskusili ruske naciste 1939. godine jako dobro znate što su rusi. Isti oni koji su započeli 2. svjetski rat prvo napadom na Finsku a onda i zajedničkim napadom na Poljsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije