Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31. članica

Finska pristupila NATO-u, granica s Rusijom udvostručila se na 2555 km

Finland becomes member of NATO.
Foto: TOM LITTLE/REUTERS
1/5
05.04.2023.
u 08:06

Washingtonski ugovor, NATO-ov osnivački akt, potpisan je 1949. na današnji dan. I teško je zamisliti bolji način proslave te godišnjice od toga da Finska postaje članicom saveza, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Finska je jučer formalno postala 31. punopravna članica NATO-a, čime se udvostručila granica između tog vojnog saveza i Rusije. Iako zbog turskog odbijanja brze ratifikacije pristupanja Švedske NATO-u nije ostvarena prvotno zamišljena želja istovremenog pristupanja dviju nordijskih država koje su koordinirale svoj zaokret u vanjskoj i sigurnosnoj politici, odustale od politike vojne neutralnosti te aplicirale za članstvo u NATO-u zajedno, činjenica da je Finska postala 31. članica saveza svejedno je svojevrsni strateški poraz za ruskog predsjednika. Vladimir Putin pokrenuo je brutalnu invaziju na Ukrajinu tvrdeći da zaustavlja širenje NATO-a prema Rusiji, a sada je dobio udvostručenu granicu Rusije s NATO-om.

– Washingtonski ugovor, NATO-ov osnivački akt, potpisan je 1949. na današnji dan. I teško je zamisliti bolji način proslave te godišnjice od toga da Finska postaje članicom saveza – izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. – Putin je htio manje NATO-a, htio je da NATO zatvori trgovinu, da ne bude više mogućnosti članstva u NATO-u za druge zemlje u Europi. Dobio je upravo suprotno – dodao je Stoltenberg u izjavi novinarima na ulasku na dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.

Na marginama tog sastanka, na kojemu Hrvatsku predstavlja ministar Gordan Grlić Radman, odigrala se i ceremonija pristupanja Finske u članstvo. Bili su tu i finski predsjednik Sauli Niinisto, ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto i ministar obrane Antti Kaikkonen. Ali i švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström, koji očekuje, kao što i glavni tajnik Stoltenberg naglašava u svakoj svojoj izjavi, da će i ratifikacija pristupanja Švedske biti završena uskoro. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ne dopušta tu ratifikaciju u turskom parlamentu dok se ne ispune uvjeti koji uključuju izručenje iz Švedske kurdskih i turskih azilanata koje Erdoğan smatra teroristima, a o čemu odlučuju sudovi. Mađarski premijer Viktor Orbán nadovezao se na tu izvornu tursku blokadu Švedske i sada ne dopušta ratifikaciju švedskog pristupanja NATO-u u mađarskom parlamentu tvrdeći da se Šveđani u EU i drugim forumima postavljaju prema Mađarskoj s pozicije "moralne superiornosti". Želja svih ostalih saveznika je da i Švedska postane punopravnom članicom prije summita šefova država i vlada NATO-ovih saveznica 11. i 12. srpnja u Vilniusu.

Na ministarskom sastanku u sjedištu NATO-a u Bruxellesu jučer i danas priprema se i taj summit, a među temama o kojima se razgovara je i suradnja Rusije i Kine. Zbližavanje tih dviju zemalja, vidljivo tijekom nedavnog posjeta kineskog predsjednika Xija Moskvi, čini "još očiglednijom našu potrebu da stojimo uz partnere u Indopacifiku", rekao je Stoltenberg.

Pogoršanje situacije

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je jučer novinarima u Moskvi pristupanje Finske NATO-u:

– Širenje NATO-a zadiranje je u našu sigurnost i nacionalne interese Rusije. Kremlj ovaj korak smatra još jednim pogoršanjem situacije. Razumije se, to nas tjera da poduzmemo protumjere kako bismo osigurali vlastitu sigurnost i u taktičkom i u strateškom smislu – rekao je Peskov. Granica između Finske i Rusije duga je 1340 kilometara. Granica između Rusije i pet saveznica, prije ulaska Finske, bila je duga 1215 kilometara.

VIDEO Djevojka optužena za ubojstvo ruskog blogera, pojavila se danas pred sudom, evo kako je izgledala

Komentara 2

Avatar Behemot
Behemot
19:09 05.04.2023.

Finlandizacija je bila pojam kako uspješno balansirati između dva pakta i pri tome prosperirati. I tu poziciju je u mjesec dana uništila S. Marin, koja dolazi iz siromašne LGBT radničke obitelji, kojoj je jedini posao prije bio u McDonaldsu i koja da nije izabrana za premijerku bi vjerojatno plesala na štangi u nekom noćnom baru za bikere. Inače na nedjeljnim izborima je uvjerljivo izgubila tako da još stigne nadoknaditi propuštene napojnice. ;)

DR
DrJok
08:45 05.04.2023.

odlican potez to udvostrucenje granice. zaista treba biti pametan pa se setiti tako neceg - to ce uveliko smanjiti mogucnost za konflikt izmedju nato i rusije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije