Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG RAZANTNOG ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Finska i Tunis svrstale Austriju među rizične zemlje i uvele 14-dnevnu samoizolaciju za Austrijance

Koronavirus u Austriji
LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
24.07.2020.
u 14:42

Austrijski mediji ističu kako je izdato upozorenje o neputovanju u Austriju vjerojatno „protumjera Tunisa“

Finsko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je u petak svoje austrijske kolege da Finska od ponedjeljka 27. srpnja uvodi upozorenje za (ne)putovanje u Austriju kao rizičnu zemlju zbog posljednjih tjedana znatno povećanog broja novozaraženih koronavirusom. To znači kako su prenijeli svi austrijski mediji i ograničenje ulaska u Finsku, koji će za Austrijance biti moguć isključivo uz prethodnu 14-dnevnu obveznu samoizolaciju.

S liste sigurnih zemalja, kako se navodi, uz Austriju, izbrisane su i Slovenija i Švicarska. Slobodno u zemlju i nadalje mogu ući Nijemci, Talijani, Mađari i Grci. Na „crvenoj listi“ i dalje ostaju Francuska, Luxemburg, Portugal, Poljska, Španjolska i susjedna Švedska. Od ponedjeljak slobodno će u Finsku moći ući državljani 28 zemalja, od kojih su 8 izvaneuropske. Finska inače svaka dva tjedna provjerava epidemiološku situaciju u Europi i svijetu, a kao glavni kriterij pri ocijeni (ne)sigurnosti neke zemlje uzima broj novooboljelih od koronavirusa. Baza za uvođenje restrikcija je maksimalno 8-10 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Osim Finske, kao prve države članice koja je Austriju ocijenila „nesigurnom“ zemljom zbog primjetnog rasta broja novih slučajeva zaraze u posljednje vrijeme, isto je učinio i Tunis. Tunis je Austriju također skinuo s „zelene liste“ sigurnih zemalja i stavio ju na „narančastu“, za razliku od Njemačke, Italije i Španjolske te zemalja Beneluxa koje i dalje ostaju na „zelenoj listi“, a po novom pridružiti će im se i Nizozemska. Izdano upozorenje tuniskog Ministarstva vanjskih poslova o (ne)putovanju u Austriju kao rizičnu Covid-19 zemlju za Austrijance znači ograničenje pri ulasku u Tunis, odnosno obveznu 14-dnevnu samoizolaciju. I to uz stroge dnevne kontrole nadležnih tuniskih vlasti SMS-om i telefonom. U slučaju pojave simptoma, obvezno je provesti korona test, a u slučaju da je pozitivan, dotičnu se osobu smješta u državni „Covid-19 Centar“, stoji u priopćenju Tunižana poslanom svojim austrijskim kolegama u Beču.

Austrijski mediji ističu kako je izdato upozorenje o neputovanju u Austriju vjerojatno „protumjera Tunisa“, kojeg su Austrijanci također svrstali među rizične zemlje, pa povratnici iz te zemlje pri ulasku u Austriju moraju također u 14-dnevnu karantenu.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Edgedancer
Edgedancer
15:37 24.07.2020.

Ovo je "rat listama"... taj covid19 sve više pokazuje svoju pravu svrhu

Avatar Edgedancer
Edgedancer
15:39 24.07.2020.

Rubinet, ne glumi VL, budi prosvjetitelj. Razantan-koji ima putanju gotovo paralelnu s ravnom površinom, kojemu je parabola vrlo niska [razantan hitac (iz puške); razantan udarac ob. u nogometu jak udarac na vrata]

Avatar rubinet
rubinet
14:49 24.07.2020.

"zbog razantnog širenja virusa" Kladio bih se da 99.99% posto Hrvata ne zna što znači razantan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije