Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAPINA Dizajnerica Božena Zernec u OŠ A. Cesarca

Fine kuruzne krafne u krapinskoj kamenini

25.02.2009.
u 17:59

KRAPINA - Učenici 4b razreda krapinske Osnovne škole Augusta Cesarca sa svojom učiteljicom Nevenkom Puh od prvog razreda sudjeluju u raznim projektima kroz koje pobliže upoznaju zagorsku tradiciju, baštinu i kulturu. Sad u školi uče o prošlosti zavičaja i domovine, pa je to bio povod da u školi ugoste poznatu krapinsku umjenticu, dizajnericu Boženu Zernec.

Ona im je iz svoje zbirke recepata Zlato na tanjuru u školskoj kuhinji zorno prikazala kako se pripremaju kuruzni krafni. Recept je to star 70 godina, a Božena ga je naučila od svoje majke. Učenici su s oduševljenjem sudjelovali u pripremi i pečenju krafni, i osim što su se zasladili ukusnim starinskim kolačem, naučili su i nešto novo o krapinskoj kamenini, posuđu koje se nekad davno koristilo u domaćinstvima, a Krapina je imala i tvornicu kamenine.

- Svrha svih naših aktivnosti je da djeca od malih nogu razviju osjećaj za tradicijske vrijednosti, a u tome im pomažu još živi preci, s kojima oni doma razgovaraju kako se nekad živjelo, a bake i djedove doveli smo i u školu. Iz ladica su izvučene i narodne nošnje, pa smo imali i reviju nošnji.

Tako smo vidjeli nošnju jedne prabake u kojoj se vjenčala. Razgovarali smo o starinskim predmetima i njihovoj namjeni, a svemu tome dodali narodne popevke i plesove - kaže učiteljica Puh i dodaje da djeca rado sudjeluju u svemu, i to od prvog razreda. Imali su i veliki humanitarni koncert, a od njih se može još puno toga očekivati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije