Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori 2011.

Financiranje kampanje: državni proračun bogatiji za 178.000 kuna

DIP, branko hrvatin
Sanjin Strukić/PIXSELL
30.11.2011.
u 13:10

DIP je izvijestio i da su vrlo zadovoljni kako su se sudionici izbora ponijeli prema financiranju svoje kampanje te da su zabilježili tek nekoliko sitnih nepravilnosti.

Na notornu činjenicu da je popis birača napuhan za više stotina tisuća birača danas se na konferenciji za medije osvrnuo i Branko Hrvatin, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva. 

– DIP nema nikakvu ingerenciju nad izradom i kontrolom popisa birača. To je posao Ministarstva uprave u suradnji s MUP-om. Njihova je zadaća da se popis birača uredi sukladno zakonu. Mogu samo reći da sam ove godine imao niz sastanaka i s predstavnicima ministarstva kako bih se što prije pripremio za izbore – rekao je Hrvatin pokazujući novinarima dopise između DIP-a i Ministarstva uprave, želeći valjda javnosti pokazati one koji su odgovorni za ovaj traljav posao kontrole i izrade popisa. Dodao je da sam popis DIP ne može komentirati i da oni svoj posao obavljaju sukladno važećem propisu.

– Druga varijanta bila bi da mi jednostavno kažemo: "Mi ne želimo provoditi izbore po ovom popisu", no to bi bilo krajnje neozbiljno – rekao je Hrvatin. Na novinarsko pitanje vjeruje li on osobno podacima iz popisa birača Hrvatin je rekao da mora vjerovati tijelima ove države te da ga kao i ostale građane ove države zanima struktura tog popisa.

– Posebno me zanima dinamika ažuriranja popisa u posljednjih godinu dana i što se točno događalo po pojedinim izbornim jedinicama. Naravno da nam smeta sve što baca sumnju na pošteno provođenje izbornog procesa – dodao je.

DIP je također izvijestio i da su vrlo zadovoljni kako su se stranke i svi drugi sudionici izbora ponijeli prema financiranju svoje kampanje te da su zabilježili tek nekoliko sitnih nepravilnosti. Jedan je od primjera kada je jedna fizička osoba donirala HSLS-u 50 tisuća kuna, a s obzirom na to da je zakonski limit 30.000, HSLS je odmah to vidio i vratio višak donacije svom donatoru.

Međutim, državni proračun ipak je bogatiji za 178.000 kuna. Naime, HSS je uplatio 50.000, HDZ 70.000, a nezavisni kandidat Milan Bandić 58.000 kn jer su njihovi donatori, fizičke osobe premašili limit.

Komentara 2

Avatar kroki_kroket
kroki_kroket
18:24 30.11.2011.

proračun bogatiji?baš me zanima hoće li braniteljskoj populaciji onda vratiti onih otetih 10 posto sa zasluženih mirovina?

TO
Toni50
22:39 30.11.2011.

DIP je izvijestio i da su vrlo zadovoljni kako su se sudionici izbora ponijeli prema financiranju svoje kampanje te to je bio uvjek dosada takav običaj kod poštenih Hrvata !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije