Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srednja klasa sada definitivno nestaje: Evo za koliko je u pandemiji raslo bogatstvo najbogatijih

Udio najbogatijih deset posto opao je od početka tisućljeća za sedam postotnih bodova, no udio najbogatijih jedan posto povećao se za tri postotna boda.
23. rujna 2020. u 16:18 0 komentara 715 prikaza
Nakon dugo vremena smanjio se broj pripadnika srednje klase
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/4

Zapanjujući je podatak da je globalno financijsko bogatstvo usred najveće krize koju povijesno bilježi ekonomska statistika – raslo! Povećalo se u prvih šest mjeseci 2020. 1,5 posto, zahvaljujući rastu bankovnih depozita. I ne samo to – prema 11. Allianzovu izvješću o svjetskoj financijskoj imovini, nikad u posljednjih deset godina nije zabilježeno tako veliko povećanje bogatstva kao u 2019.: bruto financijska imovina širom svijeta porasla je za 9,7 posto, što je najjači rast od 2005.

Računalo Novi način učenja 5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu

Povećala se na 192 bilijuna eura u godini koju su obilježili društveni nemiri, eskalacija trgovinskog rata i recesija. To ne čudi kad je poznato da je jedan posto najbogatijih u krizi izazvanoj pandemijom korona virusa bilježio rekordan rast svoje imovine, a sukladno tome, ponovo se povećao jaz između siromašnih i bogatih zemalja. Neto financijska imovina po stanovniku u razvijenim gospodarstvima 2016. je bila 19 puta veća nego u tržištima u nastajanju, a u 2019. je 22 puta veća. Broj pripadnika srednje klase po globalnom bogatstvu prvi se put znatno smanjio – od nešto više od  milijarde 2018. do manje od 800 milijuna 2019.

Burze su zato narasle 25 posto; imovina vrijednosnih papira povećala se 13,7 posto u 2019., najbrže dosad u 21. stoljeću. Stope rasta osiguranja i mirovine iznose 8,1 posto, bankovnih depozita 6,4 posto. Najbrži su rast doživjele najbogatije regije: Sjeverna Amerika i Oceanija u kojima je bruto financijska imovina domaćinstava narasla rekordnih 11,9 posto. Već treću godinu zaredom tržišta u nastajanju nisu mogla nadmašiti mnogo bogatije susjede.

Još je ekstremnija 2020.; privatna kućanstva uspjela su nadoknaditi gubitke iz prvog tromjesečja i zabilježila su blagi rast globalne financijske imovine za 1,5 posto do kraja drugog tromjesečja 2020., dok su se bankovni depozit povećali za nevjerojatnih sedam posto. Izgledno je da će financijska imovina privatnih kućanstava u 2020. završiti u plusu.

European Parliament plenary session State of the Union in Brussels Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen 'Digitalna i zelena tranzicija u koronakrizi ojačat će Europu'

Najbogatijih 10 posto u svijetu – 52 milijuna ljudi u zemljama obuhvaćenim istraživanjem s prosječnom neto financijskom imovinom od 240.000 eura – zajedno posjeduju oko 84 posto ukupne neto financijske imovine u 2019. godini; među njima, najbogatijih jedan posto – s prosječnom neto financijskom imovinom većom od 1,2 milijuna eura – posjeduju gotovo 44 posto imovine. Razvoj situacije od početka tisućljeća šokira: dok je udio najbogatijih deset posto pao za sedam postotnih bodova, udio najbogatijih jedan posto povećao se za tri postotna boda. Superbogati su – sve bogatiji, a to plaća – ostatak društva.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.